Безразборните такси и корупция тормозят бизнеса


Безразборните такси и корупция тормозят бизнеса
Снимка:

659

Оплакванията на бизнеса по отношение на държавната администрация и икономическата среда у нас са многобройни. Две от тях обаче се открояват като основни – безбройните такси, много от които според предприемачите са незаконни, и корупцията, ширеща се около бюрата на чиновниците, от което зависи бързината за издаване на определен документ или печеленето на дадена обществена поръчка.

Ден след срещата с министър-председателя Пламен Орешарски, която работодатели и синдикати определиха като „приятелски диалог”, представители на тези две съсловия обобщиха от какво не е доволен бизнеса у нас и какво се очаква от новото правителство, цитирани от bTV.

Инвестиционният климат в България е затруднен от стотиците такси, като поне около 180 от тях са незаконни, обясни Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара (БСК).

„Ще ви дам пример. Отивате да си изкарате документ за право на строеж. По закон всеки такъв документ с регулаторен характер трябва да струва колкото са разходите на общината. За всеки район на София обаче таксата е различна, а разходите на общината са едни и същи. Такса отпадъци пък е направо противоконституционална – зависи от имущество, а не от количество отпадък. Разделното събиране се провали, защото няма икономически стимул. В Бяла извозването на контейнер боклук струва 37 лева, а в Несебър е 17-18 лева, просто се надписват средства”, обясни Данев.

Според него е важна и скоростта за издаване на документите от съответната институция като трябва да има ясни срокове за това. Иначе съществува предпоставка за корупционни практики, които към момента били повсеместни.

Данев и Васил Велев, от Асоциация на индустриалния капитал, посочиха като най-компрометиран аспект от работата на бизнеса с администрацията обществените поръчки. Това се потвърждавало от факта, че 98% от поръчките се печелят от 2% от фирмите. „Четири фирми са си увеличили около 5-7 пъти оборотите в строителния сектор, въпреки че там е най-голямата криза. Това говори за обръч от фирми и търговия с влияние”, каза още председателят на БСК.

В понеделник премиерът вече обеща стъпки в посока преразглеждане на Закона за обществените поръчки, както и комисия от зам.-министри, които да помислят за облекчаване на някои от административните такси пред инвеститорите.

Според синдикалистите Димитър Манолов и Чавдар Христов обаче трябва да се помисли и за доходите на гражданите. „Важно е да се повиши покупателната способност. Ако хората нямат пари да купуват продукцията, каквито и мерки да се приложат за облекчаване на бизнеса, всичко се обезсмисля”, посочи Манолов.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички