Brexit ще намали икономическия растеж на еврозоната с до 0,5%


Brexit ще намали икономическия растеж на еврозоната с до 0,5%
Снимка: Getty Images/Guliver

2217

Решението на Великобритания да напусне ЕС ще свие икономическия растеж на еврозоната с до 0,5% през следващите три години. Такива поне са очакванията на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги.

По време на стартиралата снощи двудневна среща на върха в Брюксел Драги е заявил пред лидерите от Европейския съюз, че е трудно да се предскажат негативните ефекти от решението за Brexit, но то вероятно ще ограничи икономическия растеж в еврозоната с общо между 0,3% до 0,5% през следващите три години спрямо досегашните прогнози. Той е добавил, че оценката е предварителна и в съответствие с прогнозите от страна на частния сектор. В своите последни икономически прогнози, публикувани по-рано този месец, ЕЦБ предрече, че БВП на региона ще нарасне с 1,6% през тази година и с по 1,7% през 2017-а и 2018 година.

Според източници от срещата, цитирани от Reuters и Bloomberg, Драги е подчертал, че европейската икономика ще бъде засегната негативно с оглед на важността на Великобритания като основен търговски партньор, по-високата цена на капитала, генерирана от по-ниските цени на акциите, и с оглед на опасността, че хората извън Европа могат да започнат да гледат на ЕС като на по-неуправляем след Brexit.

Марио Драги също така е призовал лидерите на Съюза да адресират въпроса за уязвимостта на регионалния банков сектор и да направят своите бюджети по-благоприятстващи икономическия растеж.

Той също така е повторил своя ангажимент да осигури ценова стабилност и да си сътрудничи с другите централни банки.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички