Меркел: Пазарите се тревожат, че ЕС вече е неуправляем


Меркел: Пазарите се тревожат, че ЕС вече е неуправляем
Снимка: Getty Images/Guliver

2228

Световните финансови пазари са силно разтревожени, че Европейският съюз е вече неуправляем след вота за излизане на Великобритания от обединението. Това е заявила германският канцлер Ангела Меркел пред нейната консервативна партия, съобщава Reuters, цитирайки двама участници на събитието.

Меркел е посочила, че е необходимо да се попречи на други страни - членки да последват пътя на Обединеното кралство, споделят двата източника на агенцията, които по-рано днес са взели участие в телефонна конференция на Управителния съвет на Християн-демократическия съюз (ХДС).

Канцлерът на Германия е добавил, че точно сега не е времето за провеждане на бързо задълбочаване на сътрудничеството между членовете на еврозоната. Вместо това ЕС трябва да действа по отношение на по-популярни за общността проблеми като например осигуряването на границите на Блока, създаване на работни места и подобряване на вътрешната сигурност.

Междувременно говорителят на немското правителство Щефен Зайберт беше цитиран да казва, че британският народ е гласувал за напускане на ЕС и сега единният европейски блок трябва да се справи с това решение. По този начин той сякаш отхвърли всякаква възможност за по-нататъшното запазване на Великобритания в рамките на Съюза.

Запитан дали канцлерът Ангела Меркел смята, че това решение на Обединеното кралство е необратимо, Зайберт заяви на редовна днешна правителствена пресконференция:

"Ние третираме само фактите. Макар че не ни радва, факт е, че британците решиха с незначително мнозинство на референдума през миналата седмица да напуснат ЕС и сега ние трябва да се справим с този проблем политически".

Щефен Зайберт също така подчерта, че няма да има неофициални разговори между Великобритания и Европейския съюз преди британското правителство да се позове на официалната процедура за развод, заложена в член 50 на Лисабонския договор.

 

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички