След референдума: Британски компании замразяват наемането на служители


След референдума: Британски компании замразяват наемането на служители
Снимка: Getty Images/Guliver

2792

Британските компании ще намалят или замразят изцяло наемането на нови служители. Това е е една от първите директни последици за бизнеса на Острова след референдума за Brexit миналата седмица.

Според проучване на Института на директорите (IoD) сред 1000 от членовете му, една четвърт от британските компании изцяло ще спрат да набират нови кадри. 5% пък планират съкращения. Почти две трети от фирмите заявяват, че вотът за излизане от ЕС ще се отрази негативно на дейността им.

Данните обаче не обезкуражават поддръжниците на Brexit. Джерард Лиънс, бивш икономически съветник на екскмета на Лондон Борис Джонсън, заяви през уикенда, че несигурността ще е краткотрайна, а в дългосрочен план Великобритания ще се позиционира по-добре на световната икономическа сцена.

„Бизнес лидерите у нас са много, много притеснени. Почти 50% очакват, че страните-членки на ЕС ще накажат Великобритания“, смята обаче генералният директор на IoD Саймън Уолкър, цитиран от BBC. Според него гласувалите за Brexit не са осъзнавали какъв политически и икономически хаос ще последва.

„Каквото станало, станало. Не бива да губим вяра, че бизнесът ще може да се възстанови. Очакваше се, че ще има шок, загуби на работни места и забавяне на икономическия растеж. Изглежда, че целият британски бизнес ще го усети“, допълни Уолкър.

Големите компании и банки вече започват да взимат мерки спрямо новата ситуация. В понеделник нискотарифната авиокомпaния Easyjet обяви, че очаква сериозен спад в приходите си още това лято. И определи Brexit като фактор, който ще внесе „допълнителна икономическа несигурност”.

Американската инвестиционна банка „Morgan Stanley” пък ще прехвърли 2000 души от Лондон в Дъблин или Франкфурт. Както вече ви съобщихме, същото ще направи и HSBC, но с 1000 свои служители, отговарящи за плащанията в евро.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички