Озбърн: Ще задействаме член 50, когато сме наясно с бъдещето си


Озбърн: Ще задействаме член 50, когато сме наясно с бъдещето си
Снимка: Getty Images / Guliver

3502

Британският финансов министър Джордж Озбърн заяви в първия си коментар след вота за Brexit че Обединеното кралство трябва да задейства член 50 (за излизане от общността), когато придобие „ясна представа” как изглежда бъдещето ѝ в блока.

„Единствено Великобритания може да задейства член 50. По мое мнение, трябва да направим това, едва когато има ясна представа към какви нови договорки се стремим с европейските си съседи", изтъкна Озбърн, цитиран от AFP.

Озбърн подчерта, че се намира в редовен контакт с управителя на Английската централна банка Марк Карни, откакто бяха оповестени резултатите от проведения в четвъртък референдум и че властите в страната разполагат с добре обмислени планове за непредвидени ситуации, които могат да бъдат задействани, ако е необходимо.

Той също така отбеляза, че е в контакт и с неговите европейски колеги, с управителите на останалите водещи централни банки, с управляващ директор на Международния валутен фонд, с министър на финансите на САЩ, както и с ръководителите на големите британски финансови институции.

Според него британският вот за напускане на ЕС вероятно ще доведе до по-нататъшна волатилност на финансовите пазари, но той подчерта, че икономиката на страната е достатъчно силна, за да се справи с предстоящите предизвикателства. Той отново отбеляза, че правителството въвежда сериозни планове за действие при извънредни ситуации, за да се справи с резултата от референдума.

"На британската икономика неизбежно ще ѝ се наложи да се приспособи към резултата от референдума. Но към момента не се обмисля извънреден бюджет", каза още Озбърн.

 

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички