Дянков: Справяме се отлично


Дянков: Справяме се отлично
Снимка:

451

Бяхме търпеливи, свършихме си добре работата. Бюджетът вече е на баланс.

Това каза пред БНТ вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков за успешната еврооблигация.

Освен Швеция, сме единствените, които имаме досега балансиран бюджет. Свръхдефицит нямаме, покриваме всичките критерии за влизане в еврозоната. Имахме план, той проработи, накрая имаше и малко късмет, затова, че като се събраха премиерите, направиха важни решения в края на миналата седмица и успяхме този понеделник да свършим.

Плащаме лихва 4,25%, това е добре, спрямо 7,50% лихва преди. Важното в живота е да си търпелив. От значение беше това, че "Муудис" ни вдигна рейтинга миналата година, защото инвеститорите доста следят кредитните агенции. Стандарт енд Пуърс също се очаква да ни вдигне рейтинга, което ще помогне на целия бизнес, това помага и на банките. Като цяло наистина сме доволни, похвали се Дянков.

Той каза, че целта е да влязат по-дългосрочни инвестиции на пазара.

Голяма група азиатци – Сингапур, Корея, както и САЩ, Кувейт, Саудитска арабия, Катар, Египет, са с големи поръчки в България. През 2015 г. това ще помогне на следващия финансов министър и тогава ще има по-лесен пазар.

Ако бяхме отишли миналата година на пазара, щяхме да платим допълнителни лихви около 80 млн. Така че съм по-радостен, че не отидохме по-рано. Спестили сме около 400 милиона за 5,5 години, заяви Симеон Дянков.

Еврооблигациите заемаха много време, сега вече можем да се заемем с местенето на държавната администрация. Философията на това местене на администрацията е дългосрочна. Няма да загубим от местенето. Като условие сме поставили, за да са ниски разходите, общината и областта, която предлага преместването да стане там, също да осигурява и общински имот - сграда, където да се премести тази администрация. Само при това условие сме заявили, че ще става преместването, уточни Дянков.

Той посочи, че рибарството отива в Бургас, туризмът в Пловдив, морска администрация отива във Варна.

До две-три седмици ще обявим още 4-5 администрации, които са готови. Работим с Русе за местенето на митниците, митниците лесно се местят, защото най-важните им функции са по границите. Агенцията за виното в Плевен евентуално ще преместим. Отделил съм си лятото при положение, че еврооблигацията бъде успешна, да се занимавам с местенето на администрацията, добави Дянков.

Той каза, че няма да има наказания за хората, които не искат да се местят. Те ще получат една работна заплата и ще си търсят друга работа. Това не е наказание, според Дянков.

Господин Тренчев мисли краткосрочно, аз мисля дългосрочно. Това е добра политика. Просто защото административният капацитет е по-добре разпределен в държавата. Животът в тези градове с такава администрация ще бъде по-активен, иначе ние просто обезлюдяваме. Например Плевен става все по-малък град, защо всичко трябва да е в София, запита Дянков.

На въпрос изпълняваме ли критериите за еврозоната, Дянков отговори, че сме се загубили в превода по отношение на това, че ЕЦБ ни критикува.

За да се влезе в еврозоната, има 4 количествени критерии – дефицит, дълг, инфлация и среден дългосрочен лихвен процес, ние изпълняваме всичко това, в това няма спор. Има и 2 качествени, процедурни критерия – трябва да сме извън процедура на свръхдефицит, което България е направила, и последният критерий е да си в чакалнята на еврозоната. Този критерий не го изпълняваме. За първи път изпълняваме качествените критерии, но те са прави, че утре не можем да влезем, докато не стане ясно какво става с еврозоната. Ще изчакаме с влизането в еврозоната, за да не плащаме сметката на другите, каза още Симеон Дянков.

За доходите на българите, финансовият министър каза, че България е на 45% от средното ниво на доходи в ЕС и има още много какво да се прави.

Преди 10 години сме били на 28%. От 2009 година до 2011 г. сме дръпнали с 3%. Макар и бавно вървим напред. Трябва да вървим средно с около 3% растеж на година, вместо с 1% на година. Но в криза това е много трудно да се направи. Условието това да се направи обаче е да имаш финансова стабилност, поясни финансовият министър.

На въпрос защо сме най-бедната държава в ЕС, Дянков отговори, че политиката на доходите от 10 години досега горе - долу е била правилна, защото сме се качили от 28% на 45%.

И на мен ми се иска да имаме по-добри пенсии и заплати. Ако увеличим всичко за една година с 30%, точно една година ще издържи държавата, след което ще се срине. Правили са го много държави – Кипър, Словения, Гърция, всичките държави, които сега са в спасителни пояси без изключение са били водени от социалистически правителства, каза той.

Смятам, че ГЕРБ ще спечели втори мандат заради общата си политика, защото хората виждат, че макар, че е тежка криза, нещо се прави. Чудя се напоследък защо предишните правителства не са правили някои много лесни неща, например за 10 000 лева сме открили нова крепост, защо това например не са го правили. Казвам, че при нас има баланс, отбеляза Дянков

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички