ЕС към Великобритания: Кажете ни какво искате след Brexit


ЕС към Великобритания: Кажете ни какво искате след Brexit
Снимка: iStock/Guliver

2176

Великобритания трябва да каже какъв вид отношения с блока иска след излизането от ЕС, преди да могат да започнат преговорите, заяви вицепредседателят на Еврокомисията Франс Тимерманс.

Тимерманс също така отхвърли твърденията на британския финансов министър Филип Хамънд, че ЕС оказва натиск за наказателна по отношение на Великобритания сделка, защото бил притеснен, че и други страни може да напуснат.

"Кажете ни какво искате, това би било полезно", каза Тимерманс, който е дясната ръка на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, пред представители на малка група медии в Брюксел, включително AFP. "Ние не оставяме Обединеното кралство, Обединеното кралство напуска ЕС, така че ни кажете какво искате", добави Тимерманс.

"Трябва да знаем точно какво иска Обединеното кралство и след това да преговаряме."

Една година и половина след изненадващи британски референдума за напускане на ЕС, премиерът Тереза Май все още не посочва каква връзка иска с блока след Brexit.

Дискусиите за бъдещи отношения - включително най-важният въпрос за евентуално търговско споразумение и колко тясно ще бъде Великобритания съюзник на единния пазар и митническия съюз на ЕС - няма да започнат до април.

Великобритания и ЕС постигнаха принципна сделка по въпросите на отделянето през декември и трябва да започнат преговори следващия месец за кратък преходен период след изтеглянето на Великобритания през март 2019 г.

Хамънд каза пред Welt am Sontag, че британската икономика трябва да поддържа "европейски подход" след Brexit, като намеква за минимално икономическо отклоняване от ЕС.

Хамънд обаче предупреди ЕС да не се "изпада в параноя" да мисли, че прекалено мекото отношение към Великобритания ще даде стимул на останалите 27 страни да напуснат.

Тимерманс заяви, че изборите в Холандия и Франция, където евроскептичните кандидати загубиха, са показали, че отражението от гласуването на Brexit всъщност обезкуражило другите да вървят в тази посока. "Така че тенденцията не е лидерите на ЕС да се страхуват, че това може да има някакъв пулсиращ ефект или да доведе до изкушения за други, които да направят същото. Бих казъл, че е точно обратното", добави той.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички