Еврозоната ще оцени исканията на Гърция относно спасителния план


Еврозоната ще оцени исканията на Гърция относно спасителния план
Снимка: Gettyimages

1070

Длъжностни лица от 19 правителства от еврозоната ще се срещнат днес в Брюксел, за да разгледат молбата на Гърция за разширяване на спасителната програма на стойност 172 млрд. евро. Има обаче признаци, че предложението ще бъде отхвърлено.

Длъжностните лица смятат, че планът, който Атина ще предложи днес, вероятно ще повтори предишните предложения, направени от гръцкото правителство или компромисната сделка, подхвърлена по-рано тази седмица от Пиер Московиси, икономическият началник на Европейската комисия.

И двете не бяха одобрени от правителствата на еврозоната, начело с Германия, която настоява Гърция да се придържа към условията на настоящото споразумение. Независимо от това Атина намекна, че ще се движи в тази посока, издавайки документ от 30 страници, в който подробно описва предложенията от последните дни.

Ако искането на Гърция бъде отхвърлено, европейските служители смятат, че няма как Гърция да продължи да се води от спасителния план, тъй като той ще стане невалиден в края на следващата седмица. Това би оставило страната без спешното финансиране на ЕС за пръв път от май 2010 и би увеличило възможността гръцкото правителство да остане без пари в брой още през следващия месец.

Някои служители заявиха, че все пак смятат да чуят предложението, преди да вземат решение. Ако на срещата на така наречената „евро работна група” бъде решено, че предложението е стъпка напред, вероятно в петък ще бъде свикано заседание на финансовите министри.

И все пак първоначалната реакция бе хладна, особено що се отнася до гръцкия документ, който направи публични идеи, които до тогава бяха обсъждани конфиденциално сред колегите министри.

В Берлин Мартин Йегър, говорителят на финансовото министерство, заяви, че всяка молба, която не включва ангажимент за завършване на условията на сегашния спасителен план, вероятно би била неприемлива. Други германски представители пък заявиха, че предложение, базирано на плана на г-н Московиси, който според индикациите на гръцките министри ще бъде рамката на тяхното искане, също няма да бъде прието.

„Готови сме да обсъдим удължаване, но само ако от гръцка страна е налице ясното намерение да се завърши програмата” каза г-н Йегер.

По материали на световни информационни източници

Подготвена от отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички