Г20 подкрепи оставането на Великобритания в ЕС


Г20 подкрепи оставането на Великобритания в ЕС
Снимка: Gettyimages

1591

На срещата си в Шанхай министрите на финансите на Г20 дадоха единодушната си подкрепа на британското правителство, разтревожени от шока, който би представлявал за световната икономика излизането на Великобритания от ЕС (Brexit).

Комюникето за срещата на финансовите министри на най-богатите страни на планетата сочи още в първия параграф евентуалният шок от напускането на Евросъюза от Великобритания сред рисковете, надвиснали над съживяването на световната икономика.

По въпроса фактически нямаше дебати, цитира AFP френския министър на финансите Мишел Сапен.

От раз бе решено въпросът да се включи в текста, заяви генералният директор на МВФ Кристин Лагард.

Британският премиер Дейвид Камерън ще подложи на гласуване въпроса на 23 юни, след като постигна отстъпки от страна на 27-те останали членки на ЕС относно зачитането на британските интереси. Лидерът на британските консерватори води кампания за оставане в ЕС, но партията му е дълбоко разединена, а и в самото правителство има министри, които подкрепят излизането.

Единодушната присъда на финансовите министри на Г20 е, че Brexit ще е шок за световната икономика, а след като това ще е шок за световната икономика, представете си какво ще бъде за Великобритания, заяви за BBC от Шанхай британският финансов министър Джордж Озбърн.

Показателен за тревогата на деловите среди е фактът, че британската лира падна през седмицата на най-ниското си равнище спрямо долара от близо седем години.

Световната икономика е изправена пред повече рискове отколкото когато и да било след финансовата криза през 2008 г. и следователно това би бил най-лошият момент да се поеме огромното икономическо предизвикателство Brexit, смята Озбърн.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички