Гръцкият парламент гласува мерките за трети спасителен план


Гръцкият парламент гласува мерките за трети спасителен план
Снимка: Getty Images / Guliver

1713

Гръцкият парламент ще разгледа днес законопроекта "Спешни мерки за водене на преговори и сключване на споразумение с Европейския стабилизационен механизъм (ESM)". Неговото приемане е условие за предоставянето на ликвидност на гръцките банки и старт на новата помощна програма за оздравяване на икономиката, пише БГНЕС.

Законопроектът бе внесен в съответствие с решенията на срещата на върха на еврозоната от 12 юли. Споразумението предвижда срещу отпуснатата сума от 86 млрд. евро Гърция да предприеме много тежки и непопулярни реформи. Сред тях е увеличаване на ДДС върху стоки и услуги, данъци върху доходите, повишаване на наказателните санкции за укриване на данъци, увеличаване на данък лукс, т.нар. данък солидарност, въвеждането на временен данък на доходите над 500 милиона евро, данък върху доходите от телевизионни реклами.

Законопроектът бе изготвен в атмосфера на остри критики в обществото. Увеличаването на ДДС ще доведе до по-високи цени на храните и горивата, на различни услуги. Освен това предстои поредното намаляване на заплати и пенсии.

В деня на разглеждане на законопроекта синдикатът на държавните служители в Гърция АДЕДИ свиква 24-часова стачка, а в 19:00 на площад "Синтагма" в Атина ще има демонстрация. Това е първата стачка от идването на СИРИЗА на власт.

Гласуването, изглежда ще мине без проблеми за премиера Алексис Ципрас, който внесе предложенията за реформи, въпреки общата стачка, свикана от синдиката на държавните служители, и бунта на тридесетина депутати от собствената му партия "Сириза", предаде БНР.

Освен бунтовниците, като противници на реформите се очертават само комунистите и крайнодесните, които разполагат с тридесетина депутати в 300-местния парламент. Според редица издания обаче бунтът в управляващата партия ще наложи преобразуване на правителството веднага след днешния вот. 

Според Международния валутен фонд (МВФ) обаче Атина няма да получи достатъчна компенсация срещу реформите. Дори ако парламентите от еврозоната одобрят сделката за третия спасителен пакет, предлаганият размер от 85 милиарда евро няма да стигне за финансово стабилизиране на Гърция. Според МВФ това се дължи на продължаващата рецесия, която ще доведе гръцкия дълг до 200 % от брутния вътрешен продукт на страната през следващите две години. С тези аргументи, от Фонда отправиха директен призив към Евросъюза да намери начини да намали гръцките задължения.

Междувременно, според "РИА Новости" във вторник премиерът Алексис Ципрас е провел среща за преформатиране на правителството и промяна на броя на министрите. Техните позиции могат да бъдат възложени на експерти извън партията. Обявяването на решенията за оставките се очакваше късно вечерта във вторник, но е възможно те да бъдат обявени след гласуването в парламента. 

В интервю за гръцката телевизия ЕРТ Ципрас заяви, че няма да подава оставка, въпреки че е бил принуден да наложи още мерки за строги икономии. Той пое отговорност за постигната сделка за третия спасителен план, който разкритикува, но посочи, че това е било най-доброто, което е можела да получи Гърция. "Подписах споразумение, в което не вярвам, но имам желанието да прилагам и ще поема отговорностите си", каза Ципрас, посочвайки, че така ще бъде избегната катастрофата за Гърция.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички