Инвеститорите вече не вярват на стимули


Инвеститорите вече не вярват на стимули
Снимка:

665

Най-големият спад в цената на петрола за последните два месеца, на който станахме свидетели през тази седмица, е ясен сигнал, че инвеститорите остават скептично настроени към последните финансови стимули на водещите централни банки в света.

Финансови анализатори и трейдъри поставят под съмнение влиянието върху възстановяването на растежа, което биха оказали обявените от Фед, ЕЦБ и ЯЦБ, нови програми от количествени улеснения.

Позитивният ефект от дългоочакваните стимули на Фед изчезна по-бързо отколкото мнозина са очаквали, като това се отрази най-лошо на петролните пазари, които се смятат за водещ индикатор за бъдещата икономическа активност.

Петролният пазар ни показва, че новият рунд от количествени облекчения не се ползва с доверие“, казва Джон Ликата, главен стратег в Blue Phoenix – независима компания за проучвания и консултации в областта на енергетиката.

Американският лек петрол и неговият лондонски еквивалент, Брент, удариха 4-месечен връх миналия петък, след решението на Фед. Но тази седмица последва неочакван обрат, при който американският петрол се срина със 7 долара за барел. Слуховете за освобождаване на запаси от американския стратегически резерв, бяха една от основните причини за този срив.

Според други цената нараснала твърде бързо през последните няколко седмици, което е довело до свръхпокупки, а сега след като инвеститорите преосмислят действията на централните банки, цената на черното злато се връща към реалните си стойности.

QE3 (третият рунд количествени облекчения) не е добра за стимулиране на икономиката, но е добра за суровините като петрола“, казва Шон Химан, редактор в Ultimate Wealth Report.

„Тази корекция е резултат от прибирането на печалби, тъй като повечето активи нараснаха значително през последните няколко сесии. Все още оставам положително настроен за петрола“, добавя той.

Според главния изпълнителен директор на PIMCO, Бил Грос, Федералният резерв няма да прекъсне програмата си от количествени улеснения, докато безработицата в САЩ не падне до 6%. Според него инвеститорите трябва да се фокусират върху изграждането на портфолио от реални активи и защитени от инфлацията ценни книжа.

Грос допълва още, че дълговата криза не може да бъде разрешена чрез печатане на пари.

„Това е наистина странно. ФЕД и ЕЦБ по-вероятно ще предизвикат инфлация, отколкото реален растеж. Не мисля, че дълговата криза може да бъде излекувана с повече дълг, но това може да спре дефлацията“, заяви той.

Сериозен натиск върху цената на петрола през тази седмица оказа и изявлението на високопоставен източник от Персийският залив, който заяви, че Саудитска Арабия работи по въпроса за по-ниски цена на суровината.

“Сегашните цени са твърде високи”, коментира анонимен високопоставен източник от Саудитска Арабия. "Бихме искали да видите цените на петрола до 100 долара за барел", допълва източникът на изданието.

Натиск оказаха и данните за нарастващите петролни запаси в САЩ. Данните на американското енергийно министерство показват, че след възобновяването на добивите на нефт в Мексиканския залив, които бяха прекъснати заради урагана Айзък, през миналата седмица петролните запаси на САЩ са се увеличили с 8,5 млн. барела до 367,6 млн. барела. Това е най-високото ниво на американските петролни запаси от края на март.

Същевременно стана ясно, че производственият сектор в Китай продължава да се свива, а японският износ е намалял с 5,8% през август на годишна база. “Китайската икономика нараства с разумни нива, но силните ръстове отпреди няколко години изглежда приключиха”, коментира Майкъл Поулсън, анализатор от Global Risk Management.

По материали на световни информационни източници

Подготвена от отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички