МВФ подкрепи стимулиращите мерки на ЕЦБ


МВФ подкрепи стимулиращите мерки на ЕЦБ
Снимка: Getty Images/Guliver

1983

Международният валутен фонд (МВФ) подкрепи решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) от вчера да намали ключовата депозитна лихва и да разшири програмата за покупки на финансови активи. От МВФ заявиха, че банката трябва да продължи да демонстрира желае да действа, докато постигне ценова стабилност в еврозоната (средносрочна инфлация от малко под 2 процентни пункта).

Решенията на ЕЦБ помагат за адресиране на нарасналите рискове за влошаване на икономическото възстановяване, заяви пред репортери диреторът за връзки с обществеността на МВФ Гери Прайс, цитиран от Reuters.

"Предприетите нови действия и силният ангажимент на централната банка да коригира своята стимулираща програма при необходимост, ще допринесат за постигането на целта за ценова стабилност. ЕЦБ трябва да продължи усилено да сигнализира готовността си да действа и в бъдеще, както и да използва всички налични инструменти, докато не бъде изпълнен нейния мандат за ценова стабилност", допълни той.

В четвъртък ЕЦБ намали лихвения процент по депозитите с 10 базисни пункта от -0,2% до -0,3%. Това е ново историческо дъно за лихвените нива по депозитите и опит на ЕЦБ да се ускори растежа на европейската икономика.

Отрицателната лихва важи за част от банковите резерви, които се намират в централните банки на страните от еврозоната. Решението на централната банка трябва да влезе в сила от 9 декември тази година.

Лихвените проценти за основните рефинансиращи операции се запазва на ниво от 0,05%. Лихвените нива за пределното кредитно улеснение също остават без промяна в размер на 0,03%.

Мярката на централната банка предизвика рязко поскъпване на еврото с повече от 3 на сто.

 

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички