Обама за спорното споразумение между САЩ и ЕС: Справедливо е


Обама за спорното споразумение между САЩ и ЕС: Справедливо е
Снимка: Getty Images/Guliver

1391

ТТИП - спорното търговско споразумение, което се готви между САЩ и Европейския съюз - бе защитено за пореден път от американския президент Барак Обама. Той призова Конгреса да му даде по-големи правомощия за договаряне на тези договори, както и на подобни между САЩ и Азиатско-тихоокеанския регион. Обама нарече въпросните споразумения "справедливи".

"Призовавам и двете камари ( на Конгреса) да ми дадат по-големи правомощия за търговските преговори, за да се защитят американските работници с нови силни търговски споразумения с държавите от Азия и Европа, които (споразуменията, бел.ред.) не са само носители на свобода, но са и равноправни", каза той в речта си за състоянието на съюза, предаде АФП.

ТТИП предизвика много протести и притеснения в Европа. Най-общо споразумението предвижда отпадане на регулации от почти всякакъв тип в бизнеса. Това означава например, че ще е по-лесно храни със съмнителен състав да влизат на територията на Стария континент или е възможно да се увеличи натискът за добив на шистов газ. Много тревожен е механизмът, заложен в споразумението, според който големите инвеститори ще могат да съдят дадена държава, ако не им изнасят условията в нея. 

Обама поиска от депутатите да приемат ускорена процедура, наречена "бърза писта"(fast track) която ще позволи на администрацията му да преговаря за подробностите в търговските споразумения, преди да ги представи пред Конгреса, за да ги одобри общо, без да обсъжда съдържанието им.

Според Белия дом този механизъм ще даде тласък на двете основни споразумения за свободна търговия, по които САЩ преговарят паралелно с Европейския съюз (TTIP) и единайсет държави от региона на Азия и Тихия океан (TPP).

"В момента Китай иска да пише правилата в най-бързо развиващата се област в света (Азиатско-тихоокеанската зона, бел на АФП). Това ще постави нашите работници и компаниите в неизгодно положение. Защо да ги оставяме да правят това? Ние трябва да напишем тези правила", аргументира се президентът на САЩ в обръщението си към нацията.

Това предложение обаче предизвиква спор и в лагера на президента Обама. Някои от демократите в парламента вече обявиха, че ще му се противопоставят в името на "защитата на средната класа". "Американските семейства ще направят лоша сделка по "бързата писта", каза във вторник Брендън Бойл, демократ от щата Пенсилвания.

Един от основните синдикати в САЩ, AFL-CIO, също наскоро потвърди, че се противопоставя на механизма, който, според синдиката, ще даде цялата свобода да се "изнесат работни места".

Споразумението за свободна търговия с Европейския съюз, по което се работи от юли 2013 г., също е предмет на дебат в Европа, където предизвиква страхове от обща дерегулация.

"Аз съм първият, който признава, че последните търговски споразумения невинаги отговарят на очакванията на (...) Но 95% от потребителите в света са извън нашите граници и не можем просто да пропуснем тези възможности", каза Обама.

Парадоксалното е, че президентът Обама може да намери по-голяма подкрепа по тези въпроси сред републиканските си опоненти и в средите на бизнеса, които по традиция са враждебно настроени към него.

Мощна бизнес асоциация на големи американски компании (Business Roundtable) наскоро изчисли, че процедурата за "бърза писта" може да създаде "икономическо ускорение", от което САЩ имат нужда, за да се засилят отново.

Припомняме, че в България ТТИП е горещо подкрепяно от вицепремиера Меглена Кунева и министъра на икономиката Божидар Лукарски.

 

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички