По-вероятен вариант за Гърция било оставането в еврозоната


По-вероятен вариант за Гърция било оставането в еврозоната
Снимка: Getty Images/Guliver

3993

По-вероятно е Гърция да остане в еврозоната и да се възстанови доверието в страната, казаха от компанията за кредитно застраховане „Кофас Груп” по време на медийно събитие в София.

„Ние считаме, че този вариант е по-вероятен. Гърция е склонна към компромиси, а Европейският съюз не иска да създаде прецедент”, каза  управителят на „Кофас” в България Милена Виденова. Според нея сега ситуацията е различна от тази, когато американската банка Lehman Brothers беше оставена да фалира, защото се считаше, че няма да предизвика крах в сектора.

От „Кофас” очакват спиране на изтичането на вложения и ръст на приходите от данъци в Гърция, според по-вероятното развитие на ситуацията в южната ни съседка.

Все пак от компанията за кредитно застраховане отбелязаха, че при рисковия и по-малко вероятен сценарий има възможност за спиране на ликвидната помощ към държавата, ограничаване на тегленията и трансферите на средства от банките в Гърция и фалити. Припомняме, че според информация на гръцки банков служител  от днес Европейската централна банка е увеличила извънредния ресурс към гръцките банки с 800 млн. евро.

Потенциален негативен ефект върху българската икономика

Обаче едно негативно развитие на ситуацията в Гърция би се отразило и негативно на българската икономика. В България има над 11 хил.  регистрирани дружества с гръцко участие, а общият стокооборот между двете държави е 2,8 млрд. евро. Гръцките банки оперират с  приблизително с 25% от активите на банковата система у нас, отбелязва „Кофас”.

Потенциални рискове за България при негативен развой на събитията е въвеждането на допълнително облагане от страна на Гърция върху стокооборота с Българи. Размерът на данъка се предвижда да е в размер на 26%.

Същевременно евентуални фалити на гръцки компании ще се отразят на търговските им партньори, както и на бизнес активността на гръцките фирми в България. Същевременно при този вариант можем да загубим директни инвестиции от Гърция, а други инвеститори могат да се откажат да инвестират у нас заради дестабилизация на региона.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички