Положителен доклад за Гърция


Положителен доклад за Гърция
Снимка:

426

Докладът за Гърция на международните кредитори – т.нар. "тройка", е положителен, тъй като Атина "е изпълнила своите обещания".

Това обяви днес председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, цитиран от АФП.

Министрите на финансите на страните от еврозоната са получили доклада за напредъка на Гърция в неделя вечерта. Юнкер отбеляза, че в основата си докладът е положителен, тъй като гърците наистина са свършили своята работа.

"Сега е наш ред да свършим своята", допълни Юнкер.

Междувременно парламентът на Гърция прие кризисния бюджет за 2013 г., който предвижда съкращаване на разходите с 9,4 милиарда евро и спад на брутния вътрешен продукт с 4,2%. Одобряването на този бюджет бе едно от условията страната да получи поредния транш от кредита на Европейския съюз и МВФ в размер на 31,5 милиарда евро.

Планът, разработен от правителството на Андонис Самарас, предвижда повишаване на пенсионната възраст от 65 до 67 г., съкращаване на заплатите в държавния сектор, на пенсиите и различните пособия, намаляване на разходите за здравеопазване, образование и отбрана.

Това ще позволи на Гърция да икономиса 13,5 милиарда евро през периода 2013-2014 г.

В същото време премиерът Андонис Самарас обеща на депутатите, че приеманите мерки за съкращаване на разходите ще бъдат последни, и подчерта, че нивата на заплатите и пенсиите ще бъдат възстановени, когато страната се справи с дефицита.

Гласуването в парламента протече на фона на протести в центъра на Атина, на които се събраха около 100 хиляди души. През миналата седмица в страната се проведе двудневна всеобща стачка. Общо 167 депутати одобриха бюджета, докато 128 се обявиха „против”.

В речта преди вота премиерът Андонис Самарас подчерта, че коалицията е на прав път да запази мястото на Гърция в еврозоната.

Лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос от своя страна заяви, че възстановяването на страната е обозримо и допълни: „Ще постигнем първите положителни резултати през първата половина на 2013 г. и първите малки признаци на ръст – през втората половина на 2013 г.”

В същото време лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас обвини правителството, че съдейства на плановете на германския канцлер Ангела Меркел за превръщането на Гърция в „дългова колония”. „Вие се съгласихте със всичко, което кредиторите изискваха, а сега ги обвинявате, че ви шантажират, защо?”, попита опозиционният лидер.

От 2010 г. насам Гърция получи от международната общност икономическа помощ от 280 милиарда евро. Единственото, което засега удържа Гърция в еврозоната е политическата воля на ръководителите в ЕС, докато вече няма икономически основания за това, смятат експерти. По-нататъшното развитие на ситуацията ще зависи от доклада на международните кредитори за състоянието на страната.

Новите бюджетни съкращения са нужни на Атина, за да се договори с ЕС, МВФ и ЕЦБ за разблокирането на поредния транш от финансовата помощ в размер на 31,5 милиарда евро.

В същото време тези съкращения не са достатъчни и Европейската комисия настоява и за ускоряване на приватизация (гръцкият парламент одобри съответния закон в сряда) и за либерализация на пазара на труда (тук Атина засега упорства).

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички