Проф. Кевин Дауд: Българският модел е по-добър от много западни


Проф. Кевин Дауд: Българският модел е по-добър от много западни
Снимка:

892

Българският модел е по-добър от моделите в много западноевреопейски страни.

 Това каза в специално интервю за телевизия Bulgaria ON AIR британският икономист проф. Кевин Дауд.

Банковата система в България, например, може да изглежда старомодна, но според него "това е прекрасно".

Професорът смята, че икономиката трябва да бъде оставена да се самоуправлява, но за целта е необходимо да има основни правила, които да се спазват, какъвто е, например, златният стандарт.

По думите му валутният борд, който съществува в България, е именно пътят към пълното освобождаване на банковата система.

 Единственият проблем според него, е че българската валута е обвързана с еврото, а еврото ще се срине.

 България според него се нуждае от нещо друго, към което да се обвърже, но това да не е друга валута, а да е стока. Очевидно златото е най-подходящо за целта. Златото се е доказало като стабилно в продължение на векове, коментира професорът.

Дауд каза още, че проектът за общоевропейска валута никога не бил основателен, защото в основата си той е политически проект.

 Тя никога не се е основавала на икономическия разум. И това ясно се вижда и в момента. Защото проблемът беше, че много страни в периферията на еврозоната като Гърция и Ирландия ще злоупотребят с тази идея и това се случи, каза Дауд.

Правителствата по принцип трябва да стоят настрана от всичко. И това според мен е другият голям проблем. Цялата идея, че правителствата трябва да решават икономическите проблеми, да управляват икономиката, е грешна. Икономиката трябва да бъде оставена да се самоуправлява. Но за целта е необходимо да има някакви основни, някакви основни правила, които да се спазват, смята икономистът.

Принципът „лесе-фер“ означава точно това, липсата на регулация в банковата система. Тя трябва да бъде оставена да се развива на принципа на върховенството на закона, точно както и другите икономически субекти.

Според него не трябва да има централни банки, а да се спазва златният стандарт, а банките трябва да бъдат свободни да правят това, което искат.

Ако погледнете назад в историята, ще видите, че всъщност принципът „лесе-фер“ е един много консервативен принцип. А банките са били добре развити, стабилни и уважавани институции. Точно обратното на ситуацията в момента в съвременна Европа, посочва Дауд.

 

 

 

 

 

 

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички