Срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун - много показност, малко конкретика (Снимки)


Срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун - много показност, малко конкретика (Снимки)
Снимка: Getty Images/Guliver

4359

Дългоочакваната среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун завърши с подписване на декларация. Реално обаче и двамата не говориха какво точно има в този документ – информацията от Белия дом е, че с декларацията се поставя основа на обещание, че САЩ и Северна Корея ще продължат разговорите.

Малко по-късно стана ясно, че КНДР ще работи за ядрено разоръжаване, но не са поставени конкретни срокове и в това отношение текстът много прилича на поет през 90-те години на XX век ангажимент от Пхенян. Като първа точка от общо четири е вписано, че КНДР ще установи отношения със САЩ "в съответствие с желанието на севернокорейския и американския народ за мир и стабилност".

За Тръмп обаче случилото се е "страхотно", "много важно" и "доста всеобхватно". Според американския президент за него и за Ким Чен Ун било чест да подпишат декларацията. Тръмп потвърди и, че ще покани Ким Чен Ун да му гостува в Белия дом, съобщава Actualno.com.

Американският президент беше изрично попитан започва ли Северна Корея ядрено разоръжаване. "Започваме този процес много, много бързо", беше отговорът, цитиран от BBC.

Всъщност под "денуклеаризация” САЩ разбират това Северна Корея да затвори всички комплекси, свързани с производството на ядрено оръжие и да предаде на друга държава цялото си налично ядрено въоръжение, както и да позволи международна инспекция дали всичко е свършено точно така. Северна Корея обаче иска първо САЩ да гарантира, че няма да се отнася враждебно и ще прекрати "ядрените заплахи".

"Решихме да оставим миналото зад гърба си. Светът ще види огромна промяна", каза единствено Ким Чен Ун.

Най-вероятно в декларацията няма нито дума за човешките права, тъй като и двамата не коментираха темата след въпрос за американския студент Ото Уормбиър, който беше арестуван и държан в Северна Корея една година, като беше върнат в САЩ в кома.

Резултатът от срещата обаче беше приветстван моментално от Китай. Официален Пекин коментира, че фактът, че Тръмп и Ким Чен Ун могат да седнат на една маса и да говорят като равноправни има много важно и позитивно значение. Китай също поиска да има "пълна денуклеаризация".

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички