Стотици икономисти призоваха за по-голяма данъчна прозрачност в света


Стотици икономисти призоваха за по-голяма данъчна прозрачност в света
Снимка: Thinkstock

4483

300 от водещите икономисти в света призоваха за нови правила, които да задължат компаниите да оповестяват облагаемите си дейности във всички държави, в които оперират. В писмо, адресирано до световните лидери, икономистите настояват Великобритания да „поеме водачеството“ в инициативата за по-голяма данъчна прозрачност, съобщава BBC.

„Необходими са нови глобални споразумения за данъчното облагане страна по страна, включително държавите, които са данъчни убежища. Правителствата трябва да се уверят, че информацията за истинските собственици на компании и тръстове е публична“, пишат икономистите, сред които са авторът на икономически бестселъри Томас Пикети и миналогодишният носител на Нобелова награда за икономика Ангъс Дийтън. Инициатор на писмото пък е неправителствената организация Oxfam.

Призивите на експертите вероятно са провокирани и от скандалите около Panama Papers („Панамските документи“), които разкриха мащабни схеми за укриване на данъци в световен мащаб.

„Данъчните убежища на практика позволяват на компании и отделни личности да минават тънко за сметка на цялото човечество“, обяснява мотивите си да подпише писмото д-р Ха-джун Чан от Университета в Кеймбридж.

Колегата му Джефри Сакс от Университета „Колумбия“ допълва, че именно чрез данъчните убежища „богатите и влиятелните управляват света на финансите“.

Според Джеймс Куармби, адвокат от международната правна фирма Stephenson Harwood, обаче офшорните центрове играят важна роля в сферите на финансите и търговията.

„Панамските документи“ показаха, че много хора използват офшорките за криминални дейности. Но не можем да закрием тези центрове само заради отделни престъпници. В Ню Йорк, Франкфурт и Лондон се перат много повече пари“, смята той.

От Oxfam напомнят, че над половината от офшорните дружества, създадени от панамската правна кантора "Мосак Фонсека" (откъдето изтекоха „Панамските документи“), са регистрирани в Британските Вирджински острови. Според организацията това подкопава ролята на Обединеното кралство като лидер в борбата с порочните практики.

Преди месец Германия, Франция, Великобритания, Италия и Испания се договориха да обменят информация в ново усилие срещу международното укриване на данъци. Само Великобритания обаче се зарече да направи информацията за своите граждани публична.

Този четвъртък на Острова ще се проведе среща на високо равнище за борба с корупцията. На нея ще присъстват политици от 40 държави, както и представители на Световната банка и Международния валутен фонд.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички