Panama Papers: Майката на бивш транспортен министър също с офшорка


Panama Papers: Майката на бивш транспортен министър също с офшорка
Снимка: Thinkstock

4745

Майката на бившия транспортен министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски Пламен Петров е била акционер в офшорна компания. Разкритието е част от т.нар. афера Panama Papers (Панамски документи).

На 26 февруари, 2015 година в офиса на вече скандалната панамска кантора “Мосак Фонсека” (Mossack Fonseca) се получава искане за регистрация на нова компания. Заявката е подписана от Вероник Макбрайт - служител на посредническа фирма за предлагане на офшорни услуги в Монако. Според заявката жена на име Гела Иванова от “Красна поляна” иска регистрация на фирма, наречена Fremont Consultants. В попълнения формуляр се обяснява, че фирмата ще се занимава с инвестиции на Бахамите. Заявката за регистрация на офшорната фирма пристига почти 2 месеца след като компанията вече е регистрирана на 5 януари, а българката е получила сертификат за 100 акции на стойност 10 000 долара на свое име.

"Знам за тази компания. Майка ми я е декларирала и си е платила данъците", каза Пламен Петров за "24 часа" - българският партньор на международното журналистическо разследване. По думите му с фирмата той се е погрижил за майка си. Освен това, според него, с офшорните компании можеш да работиш бързо от гледна точка "данъци" с различни дестинации в цял свят и това е голямото им предимство.

Петров споделя и, че и до днес съжалява, че е влязъл в политиката, защото това само му пречи. "Политиката ми даде само негативи. Някой помни ли например, че само за 2 г. като министър съхраних Варненската корабостроителница с един нестандартен ход - едно държавно дружество купи друго държавно дружество? Някой помни ли, че за 35 дни създадох “България ер” от съсипания “Балкан”? Той е категоричен, че НАП знае за офшорните му компании.

Пламен Петров е един от предприемачите, които доброволно разкриха участието си в офшорни компании през януари 2015 г. Тогава той сам обяви, че е собственик на “Кеш Кредит Лимитед”, регистрирана на Кайманите. “Кеш Кредит Лимитед” е собственик на “Кеш Кредит България” - една от най-големите и модерни фирми за бързи заеми, в която Петров е председател на надзорния съвет от декември 2014 година.

Това не е първата офшорна компания, с която е свързано името на 70-годишната Гела Иванова. През 2011 г., когато синът й Пламен Петров е все още финансов директор на “МТел” - пост, който заема от 2005 до 2012 г., тя става протектор на офшорната фондация Eastern Bussines International, която води началото си в далечната 2000 г. Тогава на Британските Вирджински острови по искане на частната банка HSBC в Монако е създадена Wallsted Ltd.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички