И името на Васил Божков се появи в Panama Papers


И името на Васил Божков се появи в Panama Papers
Снимка: БГНЕС

9143

Името на един от най-богатите българи - бизнесмена Васил Божков, е поредното, което "изплува" от Panama Papers ("Панамските документи"). Оказва се, че Божков е имал 3 офшорни фондации, регистрирани между януари и юли 2008 г. на Британските Вирджински острови, но 2 от тях са били закрити през 2014 г., пише "24 часа".

"Не помня за какво са ми били. Сигурно съм имал някакви планове, но не са се реализирали и съм ги закрил”, казва пред изданието бизнесменът, потърсен за коментар.

Първата офшорка - Quichain LTD, била вписана в регистрите на Британските Вирдждински острови на 2 януари 2008 г. Според описанията неин пръв акционер e панамската фондация “Братство”, а пръв директор швейцарският юрист с български корени Калоян Стоянов от Женева. Най-вероятно “Братство” е номинална фондация - такива има десетки в “Панама”.

На 10 ноември 2008 г. е издаден сертификат, според който акционер става AVB-2004 с адрес в София, но скоро след това този сертификат е отменен и като акционер във фондацията на 28 април 2009 г. се появява името на Васил Божков със същия адрес.

През април 2014 г. швейцарската кантора посредник, съдействала за регистрацията на Quichain на Британските Вирджински острови, информира “Мосак Фонсека”, че клиентът няма нужда от фондацията и тя може да бъде закрита.

На 1 юли 2008 г. е регистрирана още една фондация на Британските Вирджински острови - Kirdy Asset. Неин първи протектор и бенефициент е ILEX FiduTrust от Женева, а директор отново юристът Калоян Стоянов който е председател на съвета на директорите на ILEX. Тъкмо той разпорежда на 28 април 2009 г. акциите на фондацията да бъдат записани на името на Васил Божков.

През април 2014 г. от офиса на ILEX обявяват, че клиентът им не се нуждае и от тази фондация и искат да бъде закрита.

В документите няма информация дали и каква дейност са развивали закритите фондации.

Единствената фондация, за която няма данни да е закрита, е Houblon Overseas. Тя също е регистрирана през 2008 г. - на 12 март. Като неин протектор отново е вписана швейцарската кантора ILEX FiduTrust, а като пръв директор - отново Калоян Стоянов. През септември 2008 г. и нейната собственост е прехвърлена на AVB-2004, но както и в предишния на 28 април 2009 г. Васил Божков е вписан като акционер.

Това е единствената от трите фондации, за която няма индикации да е постъпило искане за закриване. Една от възможните причини е, че на нейно име се води летателно превозно средство. “Да, държа я заради самолета”, казва Божков пред “24 часа”.

Panama Papers ("Панамските документи") представляват огромен архив данни за мащабни схеми за укриване на данъци чрез офшорни компании. Документите бяха разкрити след съвместно разследване на над 100 медии по света. Припомняме, че преди време данъчните служби в България и лично министърът на финансите Владислав Горанов заявиха, че българите, чийто имена фигурират в документите, ще бъдат обект на проверки.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички