Американски корпорации, сред които Apple и Microsoft, държат 1,4 трлн. долара в офшорки


Американски корпорации, сред които Apple и Microsoft, държат 1,4 трлн. долара в офшорки
Снимка: Getty Images

4591

Американски корпорации като гигантите Apple, Walmart и General Electric държат в данъчни убежища 1,4 трлн. долара, въпреки че получават трилиони долари подкрепа от пари на данъкоплатците. Това става ясно от доклад на благотворителната фондация за борба с бедността Oxfam, предаде The Guardian.

Сумата, която е по-голяма от икономическия продукт на Русия, Южна Корея и Испания, се намира в "непрозрачна и потайна мрежа" от 1608 дъщерни офшорни дружества, твърдят от Oxfam. Анализът на фондацията на финансовата дейност на 50-те най-големи американски корпорации идва на фона на внимателното вглеждане в данъчните убежища, последвало изтичането на Panama Papers („Панамските документи“). Докладът на Oxfam е допълнителна информация за „масираните системни злоупотреби“ в глобалната данъчна система.

Технологичният гигант Apple, втората най-голяма компания в света, оглавява списъка в анализа на Oxfam с около 181 млрд. долара в три офшорни дъщерни фирми. Базираният в Бостън конгломерат General Electric, който според Oxfam е получил подкрепа от 28 млрд. долара пари на данъкоплатците, е на второ място със 119 млрд. долара, разпределени в 118 дъщерни фирми в данъчни убежища. На трето място е Microsoft, които държат извън достъпа на американските данъчни 108 млрд. долара. Челната десетка от укриващи пари включва още компании като фармацефтичния гигант Pfizer, компанията-майка на Google Alphabet и Exxon Mobil, най-голямата петролна компания, собственост на страна, производителка на петрол.

Oxfam противопоставя тези 1,4 трлн. долара, държани в офшорни фирми, на милиардите долара данъци, платени от 50-те водещи американски компании като данъци за периода 2008-2014 г. В доклада е посочено, че компаниите също така са се възползвали от общо 11200 млрд. долара федерални заеми, оздравителни програми и гаранции по заеми за същия период.

От фондацията твърдят, че неплатените като данъци средства дават възможност на компаниите да харчат милиарди долари за „армия от лобисти“, които призовават към по-голяма държавна подкрепа под формата на заеми, спасителни операции и гаранции, финансирани с парите на данъкоплатците. 50-те най-големи фирми са похарчили 2,6 млрд. долара между 2008 и 2014 г. за лобиране пред американското правителство. Според Oxfam “срещу всеки долар, похарчен за лобиране, тези 50 компании са получили по 130 долара под формата на данъчни облекчения и по над 4 000 долара федерални заеми, гаранции по заеми и финансова подкрепа.”

По думите на високопоставения данъчен експерт от Oxfam Роби Силвърман става дума за доказателства за масирано системно нарушение на глобалната данъчна система. „Не може да продължава ситуацията, при която богатите и могъщите не плащат техния справедлив дял от данъците, оставяйки нас останалите да плащаме сметката“.

Oxfam преценява, че избягването на данъци от американските корпорации струва на най-голямата икономика в света по около 111 млрд. долара годишно, но също така подпомага световното разделение на богатството с източването на около 100 млрд. долара от бедните страни.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички