Денис Бареков е поредният българин, чието име присъства в Panama Papers


Денис Бареков е поредният българин, чието име присъства в Panama Papers
Снимка:

13816

Пловдивският бизнесмен Денис Анастасов Бареков е поредният българин, чието име изплува от документите на офшорния скандал Panama Papers ("Панамските документи)". Той е бил почти несменяем директор на офшорната фирма Plemco Holding, съобщава "24 часа".

Компанията е създадена в края на януари 1996 г. на Бахамите, а през 1998 г. Бареков е назначен за неин директор. Няма подробности каква е била дейността на фирмата и къде е упражнявана тя.

До 2009 г. фирмата последователно сменя регистрациите си в няколко офшорни зони – Ниуе, Самоа и в Панама. Освен подробности по регистрациите и смяната на 4 юрисдикции за 13 години няма информация за дейността на офшорната фирма.

"Нито имам такава активна компания, нито съм я ползвал, нито съм работил с нея. Ако е била регистрирана, или съм я купил по някакъв повод нещо да правя, или... не знам", казва Денис Бареков, потърсен за коментар от "24 часа". Той казва, че е чувал името Plemco, но са минали 20 години и няма спомен с какво се е занимавала тази компания.

На въпрос за предстоящите проверки от Националната агенция по приходите на българите, чиито имена се появяват в "Досиетата от Панама", пловдивският бизнесмен казва, че това не го притеснява. "Аз съм под постоянни проверки. Така че са добре дошли. Мен 20 г. непрекъснато ме проверяват", заявява той.

Името на Денис Бареков стана известно покрай концесията на пешеходния мост в Пловдив, която той получи през 2001 г. и последвалото задължение търговците там да вдигнат сергиите си. Той купи фалиралия завод за стъкло "Диамант" в Разград, който бе разрушен през 2010 г. Според "24 часа" Денис Бареков в момента развивал строителен бизнес и инвестиционни проекти в София.

Той е далечен роднина на евродепутата Николай Бареков, но двамата не поддържат отношения, твърди изданието.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички