Шефът на ББР има офшорка на Вирджинските острови, разкриват Panama Papers


Шефът на ББР има офшорка на Вирджинските острови, разкриват Panama Papers
Снимка: Wikipedia

7009

Изпълнителният директор на Българската банка за развитие (ББР) Билян Балев е поредният ни сънародник, чието име се появява в Panama Papers ("Панамските документи"). Оказва се, че Балев е е регистрирал миналата година офшорка на Британските Вирджински острови, за да менажира яхта в Монако, съобщава "24 часа".

Балев е единственият засега българин, определен в кореспонденцията на посредническата фирма в Монако с Mossack Fonseca като PEP - Politically Exposed Person. Той е и първият българин в Panama Papers на важна публична позиция. Балев попада в тази категория, когато проверките на панамската адвокатска кантора Mossack Fonseca установяват, че той е изпълнителен директор на българска държавна банка.

При регистрацията на офшорката Балев е използвал адрес в Монако - на наето за целта жилище, по думите му.

"Да, така е, но лодката вече е в процес на продажба. Има предварителен договор и до месец сделката вероятно ще бъде финализирана", казва Балев пред "24 часа".

13-метровата яхта е купена на лизинг през януари 2015 година. Според договора цената на морския съд била 650 000 евро, но не става ясно каква част от лизинга е платил банкерът. Преди сделката лодката се намирала на пристанище в Хърватия, наричала се е “Анто Мария” и плавала под флага на Сиера Леоне.

Скоро след продажбата яхтата е преименувана на Grace. С цел регистрацията и менажирането ѝ през април 2015 г. на Британските Вирджински острови е регистрирана фирма, наречена Finco Grace LTD. В искането за създаването на новата фирма, направено чрез посредническа агенция в Монако, се обяснява, че яхтата, която фирмата трябва да менажира, ще е за частно ползване и ще бъде базирана главно в Монако.

Сред документите освен няколко позитивни банкови и други референции за Балев се оказват още подробности. Роденият в България банкер предоставя българска лична карта и адрес в Монако на един от централните крайбрежни булеварди - “Луи II”, до едно от яхтените пристанища. “Жилището е наето”, пояснява лаконично банкерът.

ББР

Билян Балев е изпълнителен директор на държавната Българска банка за развитие от септември 2013 г. В декларацията си пред Сметната палата при встъпването си в длъжност декларира, че притежава 99 на сто от базираната в Лондон “Фининвест”. Според публично достъпните фирмени регистри във Великобритания собствеността на компанията се дели между него и съпругата му Гергана Дрянкова.

“В тазгодишната си декларация пред Сметната палата съм декларирал и Finco Grace”, каза банкерът.

Балев е познат на широката публика като един от изявяващите се в икономическото предаване "Плюс минус" от зората на демокрацията. Балев е работил за “Нобел Адвайзърс”, бил е съдружник във “Форем Консултинг България” с Марио ал Джебури – брат на заместник-министъра на финансите Гати ал Джебури от времето на правителството на Симеон Сакскобургготски.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички