Бизнесът започва да осъзнава опасността от климатичните промени


Бизнесът започва да осъзнава опасността от климатичните промени
Снимка: Getty Images/Guliver

4431

Коментар на Ренат Хеубергер (изпълнителен директор на South Pole Group), публикуван в stoxx.com

Последните доклади на Световния икономически форум (World Economic Forum) определят климатичните промени като най-голямата заплаха за бъдещото развитие на икономиката. За пръв път от десетилетия насам се случва експертите да класират измененията в климата на челно място в такава класация. Обикновено това е тема, която остава далече извън радара на финансовата общност.

Влиянието на промените в климата върху финансовите пазари не е нещо ново за общността на инвеститорите, а климатичната конференцията в Париж през 2015 г. (COP21) само затвърди значимостта на въпроса, обвързан със устойчивото развитие на бизнеса.

Скорошно проучване на Mercer (американска компания за подбор на кадри) обаче показва, че все още има някои инвестиционни комитети и съвети, които не са съвсем запознати с рисковете, които крият климатичните промени, което означава, че инвестиционният сектор не е абсолютно готов да се справи с тази опасност. Много от инвеститорите нямат обективно мнение по въпроса, защото не разполагат с цялата информация по темата.

Това, от своя страна, води до появата на множество въпроси, които инвеститорите започват да си задават – „Дали портфейлът ми с изкопаеми горива е оценен адекватно?“; „Колко бързо мога да го адаптирам към промени?“ и др. Рисковете, пред които с изправени те, са свързани и с времето и обхвата на новите политики. Ако промените са оповестени и очаквани, инвеститорите могат да се подготвят за тях и да няма сътресения. В противен случай загубите са неизбежни.

Типична положителна прогресия започва да се наблюдава сред множество инвеститори, които започват да се ангажират с дейности, които осветяват въпроса за климатичните промени и целят създаване на прозрачност в рамките на техните инвестиционни процеси. Пример за това е швейцарската компания Öhman, натоварена с управлението на активи на стойност 4,5 милиарда щатски долара. С помощта на South Pole Group (компания, която разработва проекти за редуциране на вредните емисии) Öhman извършва подробен анализа на портфейла си, за да разбере какви са рисковете за него от увеличаването на въглеродните емисии.

Като една от подписалите Montreal Carbon Pledge (залог, с който инвеститорите се ангажират да измерват и оповестяват стойностите на въглеродния отпечатък на портфейлите си всяка година), Öhman е била в състояние да се ангажира в много по-висока степен с повече (вътрешни и външни) заинтересовани страни по темата за климатичните промени, което води до по-добро разбиране на проблема и по-усилено търсене на решение.

Докато споразумението Montreal Carbon Pledge насърчава инвеститорите да се ангажират с разбирането и публичното оповестяване на въглеродния отпечатък от дейността им, то следващата стъпка в тази насока е предприемане на действия, свързани със създаването на „декарбонизирани портфолиа“. Това е основна цел на дейността на Porfolio Decarbonization Coalition, която се стреми да привлече множество заинтересовани и да бъде намален парниковият ефект на земята. Организацията следи за декарбонизацията на 600 милиарда щатски долара в активи.

Нарастващият брой на поддръжници на подобен тип споразумения показва, че бизнесът започва да подкрепя разумния икономически растеж. Съвсем скоро цената на бездействието стана ясна – 4,2 трилиона щатски долара, което е почти равно на БВП на Япония. Различните сценарии за развитие на въпроса с климатичните промени предлагат различни бъдещи картини. Производството на въглища може да се свие между 18% и 74% през следващите 35 години например. Това поражда опасност за активите, обвързани с депозитите на изкопаемите горива, които няма да могат да бъдат извлечени и продадени.

Намаляването на въглеродните емисии се е превърнало в глобална цел в наши дни, а участниците на пазар започват активно да търсят релевантно решение за декарбонизацията на портфейлите си, с цел да се избегне влиянието на климатичните промени в дългосрочен план. Едно от основните предизвикателства в този процес е изготвянето на анализ на въглеродния отпечатък на фирмите и неговото въздействие върху климата по цялата верига на доставки.

Подходът „да изчакаме и ще видим“ създава реална опасност за портфейлите, защото това увеличава бъдещите рискове. Възприемането на интелигентни решения и устойчиви инвестиционни подходи е единственият начин да бъдат подготвени инвеститорите за един свят с по-малко вредни емисии. Световната икономика наистина започва да отдава необходимото значение на темата за глобалните климатични промени и да се бори за ограничаване на глобалното затопляне до доста под 2 градуса по Целзий.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички