Докато Ципрас се лута между реформи, гръцките облигации са в ничия земя


Докато Ципрас се лута между реформи, гръцките облигации са в ничия земя
Снимка: Getty Images/Guliver

3797

Коментар на Никос Хрисолорас за Bloomberg.

По време на премиерата на последния сезон на гръцката драма инвеститорите забележимо се отдръпват от облигациите и акциите на страната.

Някои от гръцките облигации достигнаха най-лошите нива в европейски мащаб през последните три месеца, дори и след като премиерът Алексис Ципрас успя да договори с кредиторите отпускане на спешни заеми през юни. Атинската стокова борса тръгна по стъпките на тези на Нигерия и Венецуела с най-слаби показатели на капиталовите индекси.

Марио Драги изключи гръцките облигации от програмата за улесняване на Европейската централна банка (ЕЦБ) и те се подмятат като залепени за дъното на вълна, която издига лихвените дългове през еврозоната. През последните 10 години заемите на Гърция нараснаха два пъти повече от тези на Португалия и се конкурират с отрицателните резултати на Германия и Холандия.

„Гръцките облигации са в ничия земя от юни. Докато хората чувстват, че правителството им се движи много бавно напред към положителна промяна или в най-лошия случай се откаже, те ще продължат да се съмняват в стабилността на неговата спасителна опора“, казва Патрик Естеруелас, ръководител на изследователски екип в Emso Asset Management.

По време на срещата на финансовите министри от еврозоната, която ще се проведе в Братислава, най-вероятно ще бъдат издадени обичайните препоръки и предупреждения за това как Гърция да ускори темповете на икономическото си стабилизиране и реформи. А на заседанието на управителния съвет на Европейската централна банка, което ще се проведе ден по-рано, се предполага, че гръцките облигации ще бъдат оставени извън програмите за облекчаване на ЕЦБ (QE - Quantitative easing).

„След приключването на прегледа на ситуацията, Атина е с 15 изпълнени мерки, свързани с плащането на следващия транш. Но въпреки това перспективите за присъединяването ѝ към QE и освобождаването от дълговете – които са два наистина положителни катализатора – изглеждат все по-далечни и по-далечни“, казва Уолфандо Пиколо, анализатор в Лондонската компания Teneo Intel.

Познати теми

Забравени решения за дългови облекчения, лутане между правителството и кредитни и одиторски институции са все познати от изминалите седем години теми. Тези седем години криза заличиха една четвърт от гръцката икономика. Времето, в което гърците повериха парите си на грешните хора, и видяха как спестяванията им се изпаряват.

Този горчив период от гръцката история включва и решението на Ципрас да проведе референдум през 2015 г., който за малко да доведе до прощаване на страната с еврото. Резултатите уплашиха инвеститорите, които останаха пасивни. Пазарните нива на гръцките облигации днес са само сянка на това, което бяха преди кризата.

„Балон от проблеми се заформя отново в Атина. Недоверието в способността на правителството да изпълни своите ангажименти за структурни реформи и непрекъснато нарастващите заеми на гръцките компании тежат на и без друго отежнената икономическа програма“, казва Габриел Стърн, изследовател от Oxford Economics.

Нова администрация?

Въпросът за постигане на устойчива икономика остава отворен. Нито правителството, нито кредиторите изглеждат особено заинтересовани от решаването му.

Според Патрик Естеруелас включването на Гърция в облекчителната програма на Европейската централна банка може да осигури техническа опора за гръцките облигации. Но в дългосрочен план няма изгледи Гърция да получи подобно предложение, докато нейната администрация е по-близо до изхода.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички