Как безядреният свят да стане реалност


Как безядреният свят да стане реалност
Снимка: Gettyimages

6487

Коментар на американския президент Барак Обама, публикуван във The Washington Post.

От всички заплахи за световния мир най-опасната е разпространението и възможното използване на ядреното оръжие. Ето защо, когато преди седем години говорих в Прага, аз заявих, че САЩ ще се борят за неразпространение на ядреното оръжие и за ликвидирането му.

В четвъртък (вчера – бел.ред.) аз ще бъда с ръководителите на над 50 държави на нашата 4-та поред среща на върха по въпросите на ядрената сигурност. Тя е призвана да не позволи на терористите да получат и използват ядреното оръжие.

Ние ще анализираме нашите успехи и постижения. Държавите, включително САЩ, ще поемат нови задължения и ще продължим да укрепваме системата от международни договори и институции, които са в основата на ядрената сигурност.

Ние постигнахме важни успехи по пътя към разширяването на концепцията, която представих в Прага.

Първо, предприехме конкретни стъпки за придвижването ни към безядрен свят. САЩ и Русия продължават да изпълняват ангажиментите по договора за намаляване на стратегическите въоръжения, за да може към 2018 година да сведем количеството на ядрените заряди на бойно дежурство до най-ниското равнище от 50-те години на миналия век. Макар САЩ да притежават сигурен, надеждно защитен и ефективен ядрен арсенал, който може да спре и застраши всеки един противник и да осигури безопасността на нашите съюзници, аз намалих количеството и ролята на ядреното оръжие в нашата стратегия за национална сигурност. Аз също се отказах от разработването на нови ядрени бойни глави и стесних рамките на обстоятелствата, при които САЩ ще използват ядрено оръжие или ще заплашват с неговото прилагане.

Второ, ние засилваме глобалния режим, който възпрепятства разпространението на ядреното оръжие, включително договора за неговото неразпространение. Ние постигнахме успехи в сплотяването на международната общност срещу разпространението на ядреното оръжие, преди всичко в Иран. Един ядрен Иран можеше да създаде недопустима заплаха за нашата национална сигурност, а също за безопасността на нашите съюзници и партньори. Той можеше да доведе до надпревара на ядрените въоръжения в Близкия изток, което би довело до разпада на международния режим за неразпространение.

Когато на началния етап Иран отхвърли дипломатическото решение, САЩ мобилизираха световната общност и наложиха санкции срещу тази държава, показвайки, че страните, които не спазват своите ангажименти, са застрашени от сериозни последствия. След интензивни преговори Иран се съгласи на ядрена сделка, която му отрязва пътя за създаване на ядрено оръжие. Сега спрямо Иран действа най-всеобхватния режим на проверки на ядрената му програма, какъвто някога изобщо е съществувал. С други думи чрез тази сделка светът не позволи на още една държава да стане притежателка на ядрената бомба. И ние ще продължаваме да бъдем бдителни, следейки дали Техеран спазва задълженията си.

Трето, ние се стремим към създаването на нов механизъм за сътрудничество в невоенната ядрена сфера, за да имат достъп до мирната ядрена енергетика държавите, които изпълняват своите ангажименти. Сега в Казахстан се строи международен банка за гориво, за чието създаване призовах преди седем години. С неговото откриване страните ще могат да получават необходимата им енергийна суровина без обогатен уран, което е предпоставка да няма кражба на ядрено гориво и нецелевото му използване.

Въпреки постигнатите успехи, аз пръв признавам, че работата ни е далеч от завършване. САЩ и Русия, които заедно разполагат с над 90% от ядрените оръжия в света, трябва да продължат преговорите за съкращаването на нашите ядрени арсенали.

Световната общност трябва да бъде единна пред продължаващите провокации на Северна Корея, която наскоро извърши ядрени и ракетни опити. САЩ ще продължат съвместната работа със съюзниците и партньорите за пълно и подаващо се на проверка премахване на ядреното оръжие от Корейския полуостров.

Като цяло международната сигурност изисква всички държави, включително САЩ, да ратифицират Договора за пълна забрана на опитите с ядрено оръжие, а също да подпишат нов договор, който веднаж завинаги да сложи край на производството на разпадащи се материал за ядрено оръжие

Бидейки единствената държава, прибегнала до ядрено оръжие, САЩ носят моралната отговорност да вървят най-отпред по пътя на неговото ликвидиране. Но нито една страна не може сама да реализира този замисъл. С това трябва да се залови целият свят.

Превод: БГНЕС

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички