Марк Зукърбърг е заплаха за демокрацията


Марк Зукърбърг е заплаха за демокрацията
Снимка: Getty Images/Guliver

4824

Във вторник създателят на Facebook Марк Зукърбърг бе на горещия стол пред Сената. И трябваше да отговаря на въпроси около последните скандали с изтичането на лични данни от мрежата. Само че се провали, пише The Guardian в свой коментар за изслушването.

Бе предопределено да се провали. Защото цялото нещо бе едно шоу, режисирано така, че Зукърбърг да се отърве от острите критики срещу себе си след само няколко часа във Вашингтон. Шоу, което имаше претенция за изслушване, но не бе такова. Шоу, създадено да обърква.

Всеки сенатор имаше по-малко от пет минути да зададе въпросите си. Така нямаше време за уточняващи запитвания и големи разкрития. Вместо това се изказаха много полуразвити идеи. 

Най-лошите моменти за гражданите бяха, когато сенаторите питаха Зукърбърг дали подкрепя законодателство, което да регулира Facebook. По този начин те го поставиха на равно ниво със себе си - сякаш мнението му за регулациите трябва да има същата тежест. А не трябва.

Facebook е абсолютен монополист. Компанията допусна да изтекат данните на 87 млн. потребители, позволи международна пропаганда и улесни дискриминацията. Не трябва да молим за позволението на Facebook да създаваме закони или да вярваме на обещанията на Зукърбърг за саморегулиране. Трябва да го третираме като заплаха за демокрацията.

Някои сенатори разбраха, че всичко беше шоу и използваха това. "Потребителското ви споразумение е глупаво", каза сенатор Джон Кенеди. "Монополист ли сте?", попита сенатор Линдзи Греъм (Зукърбърг комично отговори, че не го "чувства" така). Сенатро Ричард Блументал заяви, че са нужни закони, не обещания и извинения. 

Понеже сенаторите имаха под пет минути, Зукърбърг се стараеше да протака, като говореше за мисията на социалната мрежа, за философия и за вярванията си. Видяхме като добре трениран да си играе с времето, когато нещата станат напечени.

Трябва да държим Facebook отговорен за проблемите, които създава. Прекалено много са нещата, които не знаем за компанията. Например какви са алгоритмите, свързани с промотиране на съдържанието, как използва собствената си информация за потребителите и как извършва следене между различни платформи.

След като първоначалното шоу приключи, имаме нужда от истинско изслушване. Трябва да има неограничено време за въпроси. Ако ще и Зукърбърг да стои във Вашингтон с месеци. Това е демокрация.

*Заглавието е на Expert.bg.

Повече за изслушването на Зукърбърг прочетете ТУК и ТУК.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички