Меркел и дните на терор


Меркел и дните на терор
Снимка: Getty Images/Guliver

3239

Коментар на Гавин Хюит за BBC

Решението да приеме над милион бежанци бе най-големият политически риск, поеман от Ангела Меркел. Първоначално тя бе аплодирана за морала и куража си. Каза на германския народ: 'Ние можем да се справим“. И определи бежанската криза като тест за толерантността на Европа.

Съмненията в правотата на политиката ѝ се появиха в началото на тази година, след като групи чуждестранни граждани извършиха сексуални нападения срещу млади жени в Кьолн. Сега, след четири атаки в рамките на седмица, отново са на дневен ред. Три от нападенията бяха направени от бежанци, искащи убежище в Германия. Две се свързват с „Ислямска държава“.

След инцидентите в Кьолн рейтингът на Меркел падна, но вотът на британците за излизане от ЕС и опитът за преврат в Турция успяха да го покачат. Избирателите все още я виждат като водач, като опора в опасно нестабилен свят. Но последните атаки поставят въпроса дали Германия може да се справи с поставените цели.

Мохамед Далил, атентаторът от Ансбах, е трябвало да бъде депортиран преди месеци. Също важи за много други бежанци, които към момента остават в страната. А местните жители се чувстват все по-неспокойни. „Хората са уплашени“, призна дори шефът на Германската полицейска федерация Райнер Венд. Въпреки това във властите се наблюдава странно спокойствие и нежелание да превърнат трагедиите в поводи за анатемосване на чужденците.

Бежанците със сигурност ще бъдат една от водещите теми в предизборните кампании следващата година, когато Меркел ще се опита да спечели четвъртия си мандат. Стратегията на нейното правителство е да успокоява и да отказва да предприема драстични мерки. Сред 1,2 млн. пристигнали в Германия бежанци е имало 59 разследвания за връзки с терористични организации. Вътрешният министър Томас де Мезиер твърди, че поведението на германците не трябва да се променя и те не трябва да живеят в страх.

Oпасенията за ефектите от миграцията обаче са големи. Макар да има програми за запознаване на бежанците с ценностите на западното общество, например равенството между мъже и жени, няма данни за резултатите от тях. Степента, до която тези хора ще успеят да се интегрират дългосрочно, ще покаже дали отворената политика на Меркел е била успешна. Но бъдещи атаки ще я направят уязвима на предстоящите избори.

На фона на Brexit и непопулярността на френския президент, Меркел повече от всякога е „Госпожа Европа“. Тя продължава да бъде стабилен, неемоционален лидер, който твърди, че страховете не са добър съветник. Нито в личния живот, нито в обществото.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички