Предпочитам да не ставам робот, благодаря


Предпочитам да не ставам робот, благодаря
Снимка: iStock/Guliver

5732

Коментар на Кати О'Нийл за Bloomberg

Израелският историк Ювал Харари наскоро привлече вниманието с драматичната си визия за бъдещето. Според него хората ще се слеят с технологиите и ще еволюират в друг вид, а след това ще колонизират космоса. Така нашето поколение ще бъде едно от последните на хомо сапиенс.

Искрено се надявам, че това е само една модерна приказка.

Харари е написал няколко много популярни книги и е получавал похвали от Барак Обама и Бил Гейтс. В трудовете си той твърди, че не след дълго ще се осланяме на изкуствения интелект за съвети във важни моменти от живота ни (като например с кого да сключим брак). В същото време обаче ще трябва да се откажем от идеята, че хората са индивидуалисти, че имаме свободна воля и можем да определяме какво е значимо и добро.

Честно казано, намирам твърденията му за скандални - особено тези, че технологиите могат да ни лишат от свободната ни воля. Не виждам достатъчни доказателства за това. Защо този наистина интелигентен и сериозен мислител смята така?

Според мен иска да ни изпита. Иска да види какво ще стане, ако продължим да се движим по арогантната си траектория и да не мислим за последиците от манията по технологиите. Толкова сме слепи, ни казва всъщност Харари, че изобщо няма да усетим кога самите ние ще се превърнем в роботи.

Тези, които забравят миналото, са обречени да го повтарят, гласи известна мисъл. Според Харари обаче тези, които искат да избегнат обреченото бъдеще, трябва да го предвидят. Най-добрият начин да предотвратиш антиутопия е да си я представиш.

Бъдещето на Харади предвижда създаването на богоподобен изкуствен интелект, който малко по малко ще унищожи човечността ни и ще ни превърне в машини-хибриди.

Моето мнение обаче е различно. Ще трябва да променим философията си. Да се разделим с егоизма си и да ограничим любовта си към джаджите. Длъжни сме. Заради бъдещето ни.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички