Скоро ще ви трябва по-голямо виртуално портмоне


Скоро ще ви трябва по-голямо виртуално портмоне
Снимка: iStock/Guliver

4446

Коментар на Тайлър Коуен за Bloomberg*

Едно от по-нетрадиционните развития във финансовия свят напоследък е колко много нови "монети" или криптовалути започнаха да се създават. Биткойн (Bitcoin) е добре позната, но ги има още и Ethereum, Ripple, Zcash, Byteball, Augur и много други. Всъщност в момента съществуват над 900 виртуални валути на пазара.

Колко от тях обаче ще оцелеят в дългосрочен план? Свикнали сме държавите да имат по една доминираща валута или инвеститорите да държат активите си на отделни суми в долари, евро и йени.

Мнозина смятат, че скоро предстои "виртуална консолидация" и криптовалутите ще се сведат две или три водещи. Факт е, че доста от съществуващите в момента изглеждат като творение на некъдърни стартъпи или като чиста измама. Но пазарът може да си ги позволи и е силно вероятно да продължим да живеем във валутна менажерия.

Да помислим как хората могат да използват интернет парите. Например за диверсифициране на риска. Преди богатите превръщаха част от състоянието си в злато, сега го превръщат в криптовалута. Не очакват огромна възвръщаемост, но смятат, че така е по-сигурно, тъй като правителствата все още не предлагат достатъчна защита на финансите.

Не бива да се забравя, че виртуалните монети със сигурност, поне до някаква степен, се използват за пране на пари. Ако светът продължи да се движи към авторитаризъм, търсенето на методи за пране на пари ще се повиши, за да се избегне властовия контрол. Стойността на виртуалните валути ще се повиши и така те ще могат да осигурят гаранции срещу неприятни финансови сценарии в бъдеще.

Разбира се, прането на пари е незаконно и вредно. Ако някой изкарва състояние от наркотици например, може да го използва, за да си купи монети от някоя от по-малко регукираните криптовалути, после да ги продаде за някоя от по-големите и така да изчисти печалбите си. Да, властите може и да се намесят, но няма да е лесно да се засече такава дейност. Много от интернет валутите вече предлагат анонимност при транзакциите, подкрепена с криптиране. За добро или лошо, технологиите пак изпреварват регулаторите.

Когато прането на пари е мотив, поне някои фигури на пазара няма да искат да има консолидиране на криптовалути. Новите интернет монети ще процъфтяват и ще намират своите клиенти. Доскоро знаехме точно какво са парите. Сега всичко става по-странно и разнородно. Начините, по които използваме парите, вече се разминават с всичко, споменавано в икономическата теория и правото. Ще трябва да свикнем с това.

*Материалът не следва да се тълкува като препоръка за инвестиции или други финансови дейности.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички