"Турски поток" ще драсне клечката между Русия и Запада


"Турски поток" ще драсне клечката между Русия и Запада
Снимка:

2637

След като му бе попречено да построи газопровода "Южен поток", който щеше да снабдява с газ Югоизточна и Централна Европа, Кремъл сега работи с малък кръг от съюзници, за да постави основата на нова газова алтернатива - "Турски поток", която да помогне за поддържането на влиянието му в съперничеството със Запада.

Изправена пред възраженията на Европейския съюз, Русия прекрати през декември 2014 г. проекта "Южен поток" - тръбопровод за около 40 милиарда долара, който трябваше да минава по дъното на Черно море до България и от там за европейските държави.

На фона на финансовата криза, с която се сблъсква Москва, не е ясно дали последният й план – газопровод, минаващ през Турция, Гърция, Македония и Сърбия за Унгария и може би Австрия - ще се осъществи.

Но дори и съществуващ само на хартия, той може да подкопае финансирането на други съперничещи си с него проекти и във времена на повишено напрежение заради Украйна, да посее разделение между отделните членове на ЕС до степен, в която блокът да стане зависим от Русия за енергийното си бъдеще.

Срещата между министър-председателите на Унгария и Турция във вторник беше последната от поредицата контакти между държавите по трасето , всички от които поддържат топли връзки с Русия, независимо от кризата в Украйна. "Будапеща води активна политика, която да позволи на природния газ да пристига от Турция през останалите страни до Унгария и Централна Европа", каза Виктор Орбан след срещата си с Ахмет Давутоглу.

Турският премиер заяви, че Анкара е отворена за диалог за насочването на руски газ към Югоизточна Европа. "Количествата трябва да бъдат обсъдени, както и детайлите", каза той по време на пресконференция в Будапеща.

Фактически монопол

Почти целият природен газ, консумиран на Балканите идва от Русия през Украйна. Но напрежението между Киев и Москва, разпалено от руското анексиране на Крим и проруската сепаратистка война в Източна Украйна прави този маршрут уязвим за разрушения.

ЕС, който като цяло зависи от Русия за близо една трета от своят газ и петрол, въведе няколко кръга от санкции върху Москва. Но сега се изправя пред трудното предизвикателство да убеди своите 28 страни - членки да продължат с натиска, задача, която стана още по-трудна, след като президентът Владимир Путин ухажва членки на съюза като Унгария, с перспективата за много руски газ при привлекателни условия.

Според Вашингтон и Брюксел пътят напред е да се диверсифицират доставките – повече връзки към газовата мрежа на европейските съседи и терминали, които биха позволили внасянето на втечнено гориво от Катар или евентуално от САЩ.

Тези решения биха заплашили руската роля като фактически монополист в доставките за Югоизточна Европа, така че Кремъл има нуждата да намери начин да доставя своето "синьо гориво" до региона като заобиколи Украйна. "Русия не е изоставила своите политически планове да задържи монопола си върху газа" в региона, каза Мишел Лабел, енергиен експерт в Централноевропейския университет, финансиран от Джордж Сорос. "Няма съмнение, че Путин и Орбан, работейки заедно, ще се опитат да транспортират газ до Балканите, Унгария и Австрия", допълва той.

Маршрутът на приятелството

Планираният маршрут на новия тръбопровод проследява страните на оцеляващото приятелство с Русия. Новият гръцки премиер Алекси Ципрас, който зае поста миналия месец, прие руския посланик, преди да се срещне с който и да е било друг официален представител. Сърбия почете Путин с военен парад и изтребители, когато посети Белград през октомври. Унгария този месец стана първият член на ЕС през досегашните шест месеца, която беше домакин на двустранна визита с Путин. Орбан използва случая, за да каже на държавите от ЕС, които смятаха, че могат да минат без Русия, че "гонят призраци".

Македония също ще извлече ползи от проекта според човек, запознат с официалната политика по въпроса. Той казва, че правителството в Скопие е притеснено за това да бъде заклещено в съперничеството между Изтока и Запада. "Във война между две слона обикновено мравките страдат най-много", казва той.

Руският блъф

И все пак остават съмненията за изпълнимостта на плана. Русия, отрязана от западния капитал чрез санкции, ще изпита затруднения да го изплати. Страните по маршрута също са закъсали за пари и Брюксел е малко вероятно да предостави финансиране. "В момента това е само приказка", коментира Атила Холода, управляващ директор на базираната в Унгария енергийна консултантска фирма Aurora Energy Kft, която определя схемата като "класически руски блъф". И въпреки това докато има изгледи маршрутът да бъде построен, това ще затруднява съперничещи си с него проекти като създава несигурност, която би могла да затрудни привличането на инвеститори, които да ги финансират.

Алтернативни схеми включват газови конектори между Гърция и България, както и проект, копиращ "Eastring", който да свързва Югоизточна Европа с газовата мрежа на Словакия чрез Украйна и Румъния.

Източник: World Bulletin. Превод: БГНЕС

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички