Вампирът бе изкаран на слънце: Началото на края за ТПТИ


Вампирът бе изкаран на слънце: Началото на края за ТПТИ
Снимка:

14948

Коментар на Джон Хилари, автор на книга за ТПТИ, за Independent

Шокиращите разкрития за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) бележат началото на края за американо-европейското споразумение. Досега преговорите бяха провеждани при фанатични нива на тайнственост и придружени със заплахи за съд за всеки, който ги огласи.

Сега за първи път жителите на Европа могат да видят сами с какво се занимава под сурдинка Европейската комисия – и то не е красиво.

Изтеклите документи за ТПТИ, публикувани от Greenpeace, покриват 13 or 17-те глави на споразумението. Те разискват крайно притеснителни теми като стандарта за качество на храните в ЕС и плана на САЩ да принуди Брюксел да премахне забраните за ГМО стоки.

Документите показват също, че на американските корпорации ще им бъде дадена безпрецедентна власт да контролират публичното здравеопазване и регулациите в различни сфери. Ако някои европейско правителство поиска да повиши социалните или екологични стандарти, ТПТИ дава възможност на американските инвеститори да го осъдят в собствената си корпоративна съдебна система.

Изтеклата информация разкрива още, че ЕС се подготвя да отвори пазари за несправедливо голяма конкуренция от американски компании, въпреки че е наясно с катастрофалните последици за местните производители.

Официалните статистически данни сочат, че приемането на ТПТИ ще коства 1 000 000 работни места на Европа. А ЕС продължава да се опитва да изтъргува цели сектори от икономиката ни.

Сега всички тези, които казваха, че преувеличаваме за вредата от ТПТИ, виждат, че сгрешилите са те.

През 2013 г. Европейската комисия сложи 30-годишна забрана за оповеставяне на документите от преговорите за ТПТИ, защото знаеше, че иначе няма да се справи с общественото възмущение. В отговор критиците призоваха за „дракулова стратегия“ - изкарай вампира на дневна светлина и той ще умре. Вратата вече бе отворена и първите слънчеви лъчи огряват споразумението.

Разкритията на Greenpeace идват в момент, в който много висши политически фигури започват да се разграничават от ТПТИ. Президентът Оланд заяви, че Франция ще наложи вето на всяко споразумение, което заплашва селскостопанския ѝ сектор. Германският министър на икономиката Зигмар Габриел също говори за колапс на ТПТИ и обвинява САЩ в непоследователност. А когато политиците започнат да играят играта на взаимните обвинения, краят е близо.

Пренебрежението, което европейските преговарящи по ТПТИ показват към гражданите на ЕС, е ясен знак за демократичния дефицит в институциите на Стария континент. Изтеклата информация дава на европейските лидери избор – или да прекратят преговорите за ТПТИ незабавно или да рискуват сриване на целия ЕС.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички