Защо Уолстрийт е с Хилари Клинтън


Защо Уолстрийт е с Хилари Клинтън
Снимка: Getty Images/Guliver

5139

Анализ на Кристофър Дембик, икономист от Saxo Bank.

Кой би бил по-добър за щатските инвеститори, водачът на Демократическата партия Хилари Клинтън или нейния републикански противник Доналд Тръмп?

Как ще се развие S&P 500 с Доналд Тръмп като президент? Какво би било развитието, ако Хилари Клинтън стане президент? Това са въпросите, на които сме се опитали да отговорим тук.

Нашият подход не е да изследваме икономическите програми на кандидатите в детайли, тъй като има вероятност те да бъдат променени значително на конгресите на партиите това лято. Например, много е вероятно Доналд Тръмп да бъде задължен да омекоти своята протекционистка риторика от отношение на международния бизнес, ако той бъде избран за кандидат на Републиканците.

Следователно нашият метод се състоеше в това да направим исторически анализ на средните промени в S&P 500 по време на президентските мандати от 1930 г. до 2015 г.

Резултатът е ясен: исторически даден президент на Демократите е по-изгоден за S&P 500, отколкото такъв на Републиканците. S&P 500 се повишава средно с 11.38% по време на първата година от президентския мандат, когато начело е демократ, и спада с 1.27%, когато президентът е републиканец.

В края на мандата разликата е също толкова впечатляващa.

Този анализ очевидно не взима под внимание множество други фактори, които предизвикват промени в индекса, като монетарната политика, политическата обвързаност на Конгреса на САЩ, траекторията на растежа или дори положителната връзка с други активи (като например петрола).

Освен това изобщо не е индикатор за бъдещо представяне. Въпреки това той подкрепя диагнозата, която е широко споделяна сред бизнеса: Клинтън би била по-добра за фондовата борса, отколкото Тръмп.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички