Бизнесмен от Гърция: Плащанията ще се възобновят, не губим надежда


Бизнесмен от Гърция: Плащанията ще се възобновят, не губим надежда
Снимка: Getty Images/Guliver

6202

Сигурен съм, че всичко това ще приключи скоро и плащанията отново ще се възобновят. Дори да бъде наложен капиталов контрол, гръцката находчивост ще намери начин да го заобиколи. Това каза пред Actualno.com Александър Кариватис, партньор във Viva Group, най-голямата платформа за онлайн закупуване на билети за събития, пътувания и други плащания.

Бизнесменът се надява, че партньорите в чужбина ще разберат, че ако има забавяне на плащания, то то не е по вина на гръцкия бизнес.

"Има много гръцки бизнеси, които са готови да действат като междинни звена, за да се помогне за плащанията на гръцките компании“, заяви още Александър Каравитис. Той очаква в скоро време създаването на краудфъндинг платформа, която да отговори на нуждите на бизнеса.

Икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков заяви за Expert.bg, че ако Гърция излезе от еврозоната, много гръцки компании ще решат да преместят дейността си в съседни държави, включително и в България. По думите му те също така биха предпочели да избират български доставчици на услуги заради по-евтината цена.

Коментирайки възможността за релокация на гръцки фирми, Каривитис предполага, че някои биха могли да предприемат тази стъпка, най-вече тези, които разчитат на международни услуги или суровини. „Ще бъде много скъпо да се получат плащания от клиенти в девалвираща драхма, а да трябва да плащаш за инфраструктура, cloud услуги и материали в евро или долари“, добави той.

„Колкото и трудно да се прави бизнес по време на криза, все пак не е невъзможно. Гърците са упорити и намират начин да правят бизнес. Родиха се стартъпи в сферата на технологиите вследствие на необходимостта да се отговори на проблеми, създадени от кризата. Тя сама по себе си е и възможност“, заяви предприемачът. Според него обаче екосистемата ще значително пострада, като капиталовият контрол вече е причинил опустошение.

Цялото интервю с Александър Кариватис, в което той коментира ходовете на гръцкия премиер Алексис Ципрас и изхода от референдума в Гърция може те прочетете в Actaulno.com.

Автор: Петя Бързилска

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички