Германия и Австрия - държавите, с които ще се сравняваме по качество на храната


Германия и Австрия - държавите, с които ще се сравняваме по качество на храната
Снимка: Getty Images/Guliver

4322

Германия и Австрия ще са чуждите държави, в които специалисти от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) ще вземат проби от хранителни продукти и безалкохолни напитки. Пробите ще се вземат от продукти, които се продават и в България. След това ще бъде правен сравнителен анализ, с който да се установи дали "българските" продукти са с по-ниско качество.

Според информация на в. "Сега" специалистите от БАБХ ще купят 5 типа храни - шоколад, млечни продукти, безалкохолни, детски храни и месни продукти. От всеки продукт ще се вземат по няколко проби. Експертите ще купят от 6 вида безалкохолни напитки, 8 вида млечни продукти, 3 броя детски храни и др. Техни аналози ще бъдат купени и у нас. Специално от детските храни от общо над 120 продукта на база това, което най-често се купува, експертите избрали да тестват само трите най-масови продукта. При проверката първо ще се сравняват етикетите.

Намерението на БАБХ за сравнителен анализ беше обявено в края на миналата седмица, но тогава в списъка на страните, от които ще се вземат проби, бяха още Швейцария, Италия, Дания, Холандия, Франция. Повод за проверката са съмненията, отправени преди няколко месеца от страните от Вишеградската четворка (Словакия, Унгария, Чехия и Полша), че международни компании влагат различни съставки в продуктите, които продават в страните от Източна и от Западна Европа.

Ако се засече разминаване в някои от проверяваните продукти и нашата агенция подаде коректна информация за това, фирмата-производител може да бъде глобена от контролния орган в собствената си страна. "Ако има разминаване, това вече е несъответствие и онзи, който го е произвел, ще бъде санкциониран", съобщи вчера д-р Камен Николов от БАБХ пред БНР. При доказани несъответствия България ще настоява заедно с други страни от Източна Европа да бъде приет общ европейски регламент, който да не допуска разлики в произвежданите продукти под една и съща марка.

Миналия петък (19 май) министърът на земеделието Румен Порожанов обяви, че нашата проверка ще продължи до 30 юни. Проверяваните стоки са избрани по няколко критерия - да бъдат популярни храни на известни марки, да се рекламират по медиите и др.

Българските производители

Възможно е и български производители да произвеждат по-качествени продукти за износ, а за родния пазар да предлагат по-евтиния им еквивалент, допускат експертите. Затова може да бъде направена и проверка на наши фирми, които работят за експорт и изнасят продукти под марката на големи международни производители. Дали ще има такава проверка обаче, засега не е ясно. Според д-р Камен Николов не било изключено в определен момент БАБХ да се самосезира.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички