Неустойката е проблемът пред прекратяването на концесията на "Софийска вода"


Неустойката е проблемът пред прекратяването на концесията на "Софийска вода"
Снимка:

7370

„Софийска вода” не изпълнява задълженията си по концесионния договор – около тази позиция се обединяват както БСП, така и ГЕРБ, но двете партии имат много различни позиции около това дали реално трябва да се прекрати концесията.

Според заместник-председателя на групата на БСП в Столичния общински съвет Калоян Паргов това е наложително и е най-добре да стане с референдум. По думите на Паргов, казани в сутрешния блок на БНТ, референдумът реално ще се яви голямо полево социологическо проучване, което ще покаже дали софиянци искат „Софийска вода” да продължи дейност.

От своя страна Иван Илиев, който е общински съветник от групата на ГЕРБ, посочи, че прекратяване на концесията означава 1 млрд. лева неустойка. Причината е, че „Софийска вода” вече е инвестирала 130 млн. долара и това им дава право да претендират за неустойката по договор.

"Ние искаме водоснабдяването в София да се върне в ръцете на общината. В Ловеч, в Плевен и в другите градове, ВиК дружествата се управляват от общините", обясни Паргов. По думите му от ГЕРБ защитават концесионера. Илиев го контрира, че това е така, защото не искат да им дадат 1 млрд. лева. От ГЕРБ са категорични, че те искат да се ревизира концесионният договор, така че да започне "Софийска вода" да работи в интерес на гражданите.

Паргов заяви още, че „Софийска  вода” предвижда 48% загуби за следващия бизнес план, който е двугодишен, а не четиригодишен, както беше досега.

В четвъртък, 1 август, Административният съд в София даде един месец срок на Столичния общински съвет да преразгледа решението си за отхвърляне на референдума за „Софийска вода”.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички