"Софийска вода" разсекрети договора за концесията


"Софийска вода" разсекрети договора за концесията
Снимка:

13507

„Софийска вода“ публикува договора за концесия на интернет сайта си, съобщиха от пресцентъра на компанията, цитирани от „Фокус”.

Решението да бъде направен достъпен за всички столичани бе взето единодушно от двете страни по договора - "Софийска вода" и Столична община, след разпространение на поредица неверни и дезинформиращи тълкувания на документа, се посочва в него.

"Като единственото публично-частно партньорство във ВиК сектора считаме, че трябва да бъдем еталон за ефективност и откритост и в изпълнение на тази своя политика, дружеството публикува Договора за концесия, сключен между Столичната община и "Софийска вода" АД", посочват от дружеството.

С това решение отново припомняме на нашите клиенти, че политиката на дружеството за прозрачност не е просто клише, а принцип, който прилагаме на практика във всеки аспект от нашата дейност", уточни изпълнителният директор на "Софийска вода" Мариана Итева.

От създаването на концесията досега информация за договора беше достъпна само чрез публичния Национален концесионен регистър, където се вписват данни за всички концесии в България.

Според главите в документа при оценяване на състоянието на активите ще се ползват последните актуализирани издания на “Наръчник за рехабилитация на канали” и “Наръчник за рехабилитация на водопроводи” на Изследователски център по водите в Обединеното Кралство, за да бъде определена действителната категория на състоянието. Така дадената категоризация не е изчерпателна и може да бъде допълвана или изменяна по всяко време от страните след взаимно съгласие.

Също така от договорът става ясно, че най-късно до 30.09 число на всяка Договорна година, предоставя на Концедента доклад за състоянието на активите за предходната договорна година, който включва, но не се ограничава единствено в технически характеристики на Публичните активи, както са представени в изготвения Регистър на активит; правна и административна информация, свързана с актива, както е дадена в Регистъра на активите и резултат за състоянието на активите и данни от проучването за състоянието на активите.

Годишният доклад е съпроводен от проект на план за проучване график за оценка на публичните активи през следващата календарна година. При непредоставяне в срок на доклада, концесионерът е  задължен да заплати на концедента санкция в размер на 150 лева за всеки ден закъснение.

По повод данъчното облагане в документа изрично е подчертано, че освен в случаите, в които изрично е предвидено друго в този Договор за концесия, концесионерът е субект на и е отговорен за плащането на всички данъци и такси, за които е отговорен съгласно българското Законодателство. Концедентът разумно съдейства на Концесионера да се ползва от каквото и да е данъчно облекчение, което е обичайно предоставено в съответствие със Законодателството.

Пълният текст на договора може да прочетете тук.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички