Американски работодатели се разбунтуваха срещу увеличените пари за извънреден труд


Американски работодатели се разбунтуваха срещу увеличените пари за извънреден труд
Снимка: Gettyimages.com

2167

Няколко американски щата и работодателски организации започнаха във вторник две правни процедури срещу решението на администрацията на президента Барак Обама да увеличи обхвата на заплащането на извънредния труд. Става дума за допълните часове на около 4,2 милиона души, предаде БГНЕС.

В средата на май Министерството на труда (DoL) въведе нов регламент, който осигури заплащането на извънредния труд на служители, които печелят до 47 476 долара годишно над 40 часа седмично. Такава възможност досега имаха получаващите два пъти по-малко (23 660 долара).

"Този праг на заплатите ще доведе до значително увеличение на разходите за труд и да причини много сътресения", осъди решението в изявление Ранди Джонсън, един от лидерите на работодателската организация в Американската търговска камара, която е в основата на една от процедурите.

Според тази силна работодателска организация, която представя около петдесет професионални организации, администрацията на Обама е отишла "твърде далеч", игнорирала е различията, свързани с география и бизнес сектори и е стигнала до налагане на " правило, което не е удобно за никого".

Двадесет и един американските щата също ще поискат във вторник съдебни действия, за да блокират новите правила, които би трябвало да влязат в сила на 1 декември.

Министърът на труда Томас Перес осъди в изявление "тактиката на възпрепятстване” и потвърди, че депозираните във вторник жалби „имат за цел да попречат на администрацията на Обама да се гарантира справедливо заплащане за по-дълъг работен ден”. Администрацията на Обама гарантира, че това правило ще доведе до цялостно увеличаване с 1,2 милиарда долара на година на месечните заплати и би попречило на служителите да работят "безплатно".

Белият дом и се опитва по този начин да компенсира твърде малкото нарастване на заплатите през последните десетилетия, след като не успя да се повиши на федерално равнище минималната работна заплата заради опозицията на републиканското мнозинство в Конгреса.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички