ЕК иска минимална заплата за всички страни членки


ЕК иска минимална заплата за всички страни членки
Снимка:

767

Европейската комисия ще предложи утре, 18 април, въвеждане на минимална работна заплата във всички страни членки, както и повишаване на минималните възнаграждения там, където са твърде ниски, съобщи EurActiv.

 

Наличието на работа не е рецепта срещу бедността в Европа. Всъщност, повече от 8% от европейските работници живеят със заплати, които ги държат под прага на бедността, според европейската статистика.

Рискът от бедност при трудова заетост е висок, особено в страни с неравномерно разпределение на доходите и ниски минимални заплати, сред хора с временни договори и по-ниска интензивност на труда, както и в домакинства с един родител, посочват от Комисията.

На фона на продължаващата икономическа криза, еврокомисарят, който отговоря за социалните въпроси, Ласло Андор, предлага да се въведат минимални заплати в цяла Европа и да се вдигнат там, където това е възможно.

Германия е истинският проблем

Повечето страни от ЕС вече са въвели минималната работна заплата, но те варират в доста широки граници. В Румъния, например, тя може е колкото четвърт от средната работна заплата, а в Ирландия е над половината от средната заплата.

Германия, Италия, Австрия и скандинавските държави нямат минимална работна заплата. В Италия и Австрия имат минимална работна заплата само по колективни трудови договори, а в Германия почти една трета от работниците нямат право на такава.

Германия е реален проблем, признава представител на ЕС, предпочел да остане анонимен.

Комисията може да прикани страните членки да преразгледат своите социални политики, но крайното решение е на националните правителства.

Въпреки това, Комисията насърчава страните с добри фискални позиции, да предприемат целенасочено повишаване на заплатите, което ще спомагне за запазване на вътрешното потребление.

Нямаме предвид да се взима пример от Гърция, обяснява неназован служител на ЕС.

Всъщност, Атина вече има много щедри социални схеми, с минимални заплати, които представляват около половината от средната брутна заплата, достигайки почти 100% в сектора на търговията на дребно. В този случай, минималната заплата трябва дори да бъде намалена, както вече се случи.

Данъчни облекчения и субсидии за наемане

Комисията също така ще излезе с предложения да се "облекчи" данъчното облагане на труда за сметка на други области, като потребление или имуществени данъци.

Това ще облекчи разходите на бизнеса за труд и за наемане.

Брюксел също настоява за разширяване на субсидиите за наемане на персонал.

Създаването на подходящи стимули и субсидии за наемане следва да мотивира работодателите да се ангажират с привличането на нови попълнения, като по този начин ще се стимулира създаването на работни места, които иначе не биха били открити, посочва еврокомисар Андор.

Уязвими групи, каквито са младите хора или дългосрочно безработните, трябва първо да се възползват от тези "субсидирани" работни места.

Насърчаване на самостоятелната заетост и изсветляването на трудовия пазар също са сред приоритетите, определени от Комисията, които трябва да свалят равнището на безработица в целия ЕС.

 

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички