Ползите от въвеждането на 4-часов работен ден


Ползите от въвеждането на 4-часов работен ден
Снимка: Getty Images / Guliver

3734

Съществува една-единствена мярка, която би решила трите най-големи проблема на съвременното общество - нестабилната икономика, ощетяването на околната среда и ниското качество на живот. И тази мярка е 4-часовият работен ден. Това е позицията на поддръжниците на Глобалната кампания за 4-часов работен ден.

Предложението на кампанията е да се намали работният ден от 8 часа на 4, като заплащането остане същото. Преходът трябва да бъде осъществен постепенно - чрез намаляване на половин час всеки месец, за да могат глобалните пазари да се приспособят по-лесно. Така, за 8 месеца 4-часовият работен ден може да стане факт.

Кампанията обаче стига по-далеч. Поддръжниците на идеята искат преоценка на продуктивността на всеки 10 години. Ако, както смятат те, продуктивността се е повишила, ще се пристъпи към ново радуциране на работните часове. Така, ако имаме 2% годишно увеличение на продуктивността, 30 години след установяването на 4-часовата работна седмица, ще можем да работим само по 2 часа на ден.

Основните ползи от 4-часовият работен ден според кампанията са:

- Увеличаване на потреблението и търсенето - Когато хората работят по-малко, те имат свободно време и повече желание, за да потребяват повече.

- Намаляване на безработицата - С повечето работни места, които ще се открият заради намаляването наполовина на работния ден, в работния пазар ще се влеят нови хора, които ще получат възможност за нормално съществуване.

- Икономика без растеж
- Конвенционалните икономически теории казват, че икономиката трябва да расте постоянно, всяка година. Мнозина обаче започват да осъзнават, че това е невъзможно. Нулевото икономическо ниво може да ни даде възможност да акцентираме върху развитието, а не върху растежа. Ако за 8 часа произвеждаме 1000 обувки, но с машина го постигаме за 4 часа, имаме два избора - да използваме тази ефективност като увеличим свободното си време или като увеличим производството. Въпросът е, че планетата не може да поема повече продукция. В момента човечеството, в много отношения, произвежда повече, отколкото е нужно, и в един момент този балон ще се спука.

- Пестене на публични ресурси - Правителствата по света правят сериозни разходи за социални помощи, обезщетения за безработица, бедност, неравностойно положение и др. Това, всъщност, е резултат от дисфункциите на пазара. Редуцирайки работните часове от 8 на 4, бихме създали работни места, понижавайки драстично нивата на безработица и бедност, което би елиминирало нуждата от държавна социална подкрепа. Тези публични ресурси биха могли да бъдат пренасочени към други сфери - образование, здравеопазване и т.н.

- Баланс в "Обратният ефект" в технологиите - Често експерти заявяват, че новите технологии ни помагат да сме по-ефективни и да пестим ресурси. Всъщност, се случва точно обратното. Например: Ако за 1000 обувки са ни нужни 200 кг кожа, с една нова машина можем да произведем същото количество обувки за половината от времето и с половината суровина - т.е. 100 кг. кожа. Това звучи чудесно, но капиталистът не иска да използва тази възможност, за да работи (да му работят) по-малко, потребявайки по-малко ресурси. Той поддържа обема на работа 8 часа, плюс, купува още 3 машини. Това значи, че сега за 8 часа произвеждаме 6000 обувки (при 1000 от машина за половин ден), ползвайки 600 кг кожа. Ето как всъщност имаме модерната ефективна  технология, но на практика употребяваме повече ресурси, защото избираме грешния път - да произвеждаме повече, вместо да използваме увеличената продуктивност, за да финансираме съкращение на работното време.

- Подобряване на психическото благоразположение на хората - Родителите ще могат да обръщат повече внимание на децата си, всички ще имат повече време за семейството, за любимите си хора, за себе си, за хобитата си, за пътувания и др.

- Образование - Когато хората имат повече свободно време, ще имат по-голяма възможност да инвестират в своето образование - да завършат университет, да запишат курс, да придобият нови умения, да се преквалифицират.

- Равенство на половете - Все още съществува основното предубеждение, че мъжете са тези, които трябва да работят и да подсигуряват семейството, а жените трябва да се грижат за дома и реда вкъщи. 4-часовият работен ден ще позволи на жените да навлязат на пазара на труда по-ефективно и да изравнят ролята си с тази на мъжете, създавайки баланс на отговорностите.

- Активизъм - Когато човек работи по 8 часа, той трудно намира време да е отдаден гражданин. След работа е уморен и предпочита да се прибере вкъщи и да си почине. С повече свободно време обаче той ще може да се включи по-активно в социалния живот на своята държава - да участва в клубове, петиции, протести, движения.

- Престъпност - Много хора, особено младежи, поемат по път извън закона, защото не могат да си намерят работа или защото имат личностен проблем. Родителите им, работещи по цял ден, не могат да им осигурят нужното внимание и контрол. Ако това обаче се промени, те ще имат възможност да са до тях, да ги напътстват и да им бъдат модел за подражание.

- Здраве - Повече свободно време означава повече възможности за спорт, здравословен живот и при необходимост, консултация с лекар. Това безспорно са предпоставки хората да бъдат по-здрави и да се грижат за себе си повече.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички