Шарън Бъроу, МПК: Българите искат работа


Шарън Бъроу, МПК: Българите искат работа
Снимка:

711

92% от българите казват, че искат работа, работа и работа. Хората искат работни места, те настояват правителството да генерира нови работни места и развитие.

Това каза днес Шарън Бъроу, ген. секретар на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП).

Днес българските синдикати проведоха двудневна среща с представители на Международния валутен фонд, Международната организация на труда, както и представители на бизнеса.

 79% от българите заявяват, че те нямат дори 1 евро, което да спестят, допълни Бъроу.

Степента на безработица и изключването на младите хора от пазара на труда са много сериозни проблеми. Като се има предвид, че според европейските статистики 40% от българското население са застрашени от това да попаднат под прага на бедността, това не сочи към възможност за устойчиво бъдеще, заключи Бъроу.

Според нея правителството трябва да потърси начин да увеличи вътрешното потребление чрез подкрепа на всички мерки, свързани със социална защита, както и повишение на минималната работна заплата, продължи генералният секретар.

Сред предложените от Бъроу мерки са да се осигурят достъпни кредити за малки и средни предприятия, които да осигурят развитието им.

Подкрепяме и инвестиране в инфраструктурата, за тази цел настояваме за изграждане на Национален съвет за устойчиво развитие, заяви Бъроу.

ЕС е много уязвим. Това, което излезе още вчера като статистики е, че ще има отрицателен прираст, трудно ще се достигне стойност от 1% за следващата година. Затова България трябва сега да начертае своя план за развитие, допълни Бъроу.

 Българският бизнес също беше представен частично, от там бяха повдигнати също много въпроси, каза д-р Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа".

Оказа се, че по някои въпроси вижданията на синдикатите и бизнеса не са противоположни. Социалното напрежение вследствие на вдигането на цените се изостря, това ще се почувства осезаемо през по-студените месеци. Ако има съответния градус, социалната обстановка може да бъде взривена от какъвто и да е повод, допълни Тренчев.

Три години замразени доходи и пенсии, средства към безработните, и обезщетения, комбинирани с новите цени на ток и газ ще доведат до много социално напрежение и опасност от социални взривове, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

 

Той предложи към съществуващите механизми на ОП "Конкурентоспособност", Банката за развитие и средствата от европейския фонд "Джереми" да се добавят около 1.2 млрд. за разходни политики, увеличаване на заплати и пенсии. По този начин ще се стигне и до бюджетен дефицит от 2%, който обаче е одобрен от финансовия пакт за стабилност. В следващите няколко месеца трябва да обсъдим и договорим мерките за постигане на растеж, но като запазим финансовата стабилност, допълни президентът на КНСБ.

Трудно е да се прецени колко работни места ще се създадат, но чрез подобна на предложената финансова инжекция от около 1.5% от БВП със сигурност ще увеличи потреблението, продължи Пламен Димитров.

Директно парите, които ще отидат за увеличение на минималната работна заплата и пенсиите, ще се отразят и на бизнеса, защото ще има по-голямо потребление, допълни и Шарън Бъроу.

Ние разглеждаме тези мерки не само като социална политика, но и като икономическа стратегия. Напрежението наистина расте, ние не искаме да плашим никого, но сега е моментът да договорим различни действия и стъпки, които да съживят икономиката, допълни Димитров.

 

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички