18 държави от СТО на бунт срещу митата на Тръмп


18 държави от СТО на бунт срещу митата на Тръмп
Снимка: Getty images/Guliver

4121

Китай оглави група от 18 страни-членки на Световната търговска организация (СТО), която призова американския президент Доналд Тръмп да не налага планираните мита за стомана и алуминий.

Изявленията на широка коалиция от членове, включително Европейския съюз, Япония, Канада и Русия, се появиха на срещата на Генералния съвет на СТО, предаде AFP.

Китайският представител, който говори първи, заяви, че намерението на Тръмп да оправдае митата с причини от националната сигурност би представлявало системна заплаха за базираната на правила глобална търговска система, гарантирана от 164-членната СТО.

Междувременно Канада изрази загриженост, че "Съединените щати може да отварят кутия на Пандора, която няма да можем да затворим“.

Опасенията от цялостна търговска война се повишиха, след като Тръмп обяви планираните за въвеждане мита - 25% за стомана и 10% за алуминий - миналата седмица.

Основните световни икономически сили обещаха да се защитят, включително чрез съдебни действия в рамките на СТО.

Но обстоятелствата по случая създават уникални предизвикателства пред базираната в Женева СТО, която се стреми да насърчава равнопоставеността в световната търговия.

Органът за уреждане на спорове на СТО никога не е арбитрирал дело, подадено съгласно клаузата за национална сигурност, известна като член 21, която за първи път е била заложена след Втората световна война в Общото споразумение за митата и търговията (ГАТТ).

ГАТТ е предшественик на СТО, която беше създадена през 1995 г.

Загрижеността сред представителите на СТО е, че ако една държава-членка, особено водещата световната икономика, оправдава протекционистки мерки със съображения за национална сигурност, това ще освободи всички от спазването на търговските правила, които понастоящем съществуват.

"Много членове заявиха, че имат опасения за отмъщение „око за око“, което може да излезе извън контрол", заяви търговски представител пред репортери.

В знак на протест срещу планираното въвеждане на митата подаде оставка Гари кон, най-високопоставеният икономически съветник на Доналд Тръмп.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички