Икономист от САЩ: Споразумение за ТПТИ няма да има поне до 2020 година


Икономист от САЩ: Споразумение за ТПТИ няма да има поне до 2020 година
Снимка: Pixabay

2372

Преговорите между САЩ с ЕС за създаването на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) наистина се провалиха и няма да се увенчаят с успех може би до 2020 година. Това са прогнозите на старшият икономист от Института за икономическа политика във Вашингтон Робърт Скот, съобщава РИА-Новости.

Според икономиста, от една страна, на Евросъюза сега не му е до тези преговори, защото трябва отново да се градят отношенията с Великобритания, която гласува за напускането на общността. От друга страна, преговарящите от САЩ са обезпокоени повече за личната си кариера след президентските избори, а не за разрешаването на проблемите с Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции.

"Преговарящите в Белия дом живеят в измислен свят. Резултатите от Brexit ще доведат дотам, че следващите пет години ЕС ще бъде зает с вътрешното си преструктуриране и промените в отношенията с Великобритания и нейните части Шотландия, Северна Ирландия. В обозримо бъдеще ТПТИ умря. Може би чак до 2020 година", посочва експертът.

Той добави, че Майкъл Формън (преговарящият от САЩ) разполага с 4 месеца и просто се стреми да подобри имиджа си след Обама.

САЩ и ЕС водят преговори по това споразумение от юли 2013 година. Плановете на Вашингтон бяха да се постигне споразумение до края на мандата на сегашния американски президент Барак Обама.

На 28 август германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел обяви провала на преговорите. По-късно говорителката на министерството Таня Алемани уточни, че "де-факто те са се провалили, въпреки че никой не признава това“.

От 14-те кръга преговорите не бе постигнато съгласие по нито една от 27-те глави.

 

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички