Изграждане на складова база и логистичен център получиха сертификат за инвестиции


Изграждане на складова база и логистичен център получиха сертификат за инвестиции
Снимка: Getty Images / Guliver

6162

Министърът на икономиката Божидар Лукарски връчи два сертификата по Закона за насърчаване на инвестициите за изграждане на складова база и логистичен център.

Сертификат за инвестиция клас „А“ за изграждане на складова база получи „Дриймс транс“ ЕООД. Същевременно „Вак Инвест“ ООД се сдоби със сертификат за инвестиция клас „Б“ за изграждането на комплексен логистичен център.

И двата проекта ще бъдат реализирани в управляваната от държавната „Национална Компанията Индустриални Зони“ (НКИЗ) зона в Божурище.

По думите на Лукарски България се утвърждава като благоприятна инвестиционна дестинация в сферата на логистиката, но и се затвърждава "ключовата роля на индустриалните зони за привличането на български и чуждестранни инвестиции". По негови думи реализирането на тези инвестиционни намерения е пример за ползотворното сътрудничество между държавата, оператора на зоната НКИЗ, Българска агенция за инвестиции (БАИ) и инвеститорите.

"Доброто взаимодействие между Министерство на икономиката, БАИ и НКИЗ гарантират привличането и увеличаването на инвестициите“, заяви и управителят на „Вак Инвест“ Ивайло Конярски. Той благодари на екипа, който е съдействал за сертифициране на проекта на дружеството по изграждане на логистична база.

Намерения за увеличаване на инвестициите си в индустриалната зона в Божурище има и „Дриймс транс“. Управителят на дружеството Йордан Въчев посочи, че предстои изграждането на логистичен център на площ от 50 дка, като през следващите 5 години ще бъдат инвестирани 100 млн. лв. и ще бъдат разкрити 1000 работни места.

Към средата на тази година, заедно с настоящите инвестиции, броят на сертифицираните проекти по Закона за насърчаване на инвестициите достига девет, като общият им размер е 179.5 млн. лв. и предвижда разкриването на общо 2193 нови работни места. Този показател надвишава почти два пъти размера на заетостта по всички сертифицирани проекти през 2015 г., съобщават от Министерството на икономиката. Три от тези проекти са разположени в Индустриална зона „София-Божурище“.

Инвестиционният проект на „Дриймс транс“ предвижда осъществяване на услугата складиране и съхраняване на товари. За реализирането на проекта се предвижда да бъде закупен терен в района на с. Гурмазово, общ. Божурище, върху който да бъде изградена база за складиране на товари: закрити складове с площ 2 000 кв. м., открити складове с площ 25 000 кв. м и офис-сграда с площ 500 кв. м. Размерът на сертифицираната инвестиция възлиза на 3 860 000 лева. Инвеститорът ще ползва редица насърчителни мерки по ЗНИ, които включват индивидуално административно обслужване при съкратени срокове и придобиване право на собственост или ограничени вещни права върху имоти.

Инвестиционният проект на „Вак Инвест" предвижда изграждане на комплексен логистичен център за складиране и съхраняване на товари в индустриалната зона в Божурище в района на с. Гурмазово. Размерът на сертифицираната инвестиция е 1 606 000 лева. Строителните дейности ще включват изграждането на два броя складови помещения с опция за вътрешно административно тяло във всеки склад и прилежаща инфраструктура. Инвеститорът ще ползва 2 насърчителни мерки по ЗНИ - административно обслужване при съкратени срокове и придобиване право на собственост или ограничени вещни права върху имоти.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички