Л. Павлова: Надявам се тази година АМ Тракия да е готова


Л. Павлова: Надявам се тази година АМ Тракия да е готова
Снимка:

531

Надявам се тази година магистрала "Тракия" да е готова и да може да се ходи по-лесно и по-бързо на море. Планираме до 1 юли да са готови и Лот 2 и Лот 3 и част от Лот 4 в частта до петолъчката на Ямбол. Това е наш основен приоритет, за да може това лято поне до Ямбол трафикът да е абсолютно обезопасен, а надявам се и продължението.

Това заяви пред Би Ти Ви  министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова.

Тя обаче уточни, че се работи и по другите пътища като, например, магистрала "Хемус", която е една от важните теми за правителството.

Работим първо в така наречената „тапа” на Околовръстното в София до гара Яна. Разбира се, в момента не е пикът на строителния сезон, но напролет ще възстановим дейностите там, тъй като това е изключително важен участък, коментира Лиляна Павлова.

Другият важен участък, по думите на министъра, по който се работи е Шумен-Белокопитово.

Магистрала "Хемус" остава основен приоритет за следващия програмен период, когато до Велико Търново ще бъде изцяло магистрала, а от Велико Търново до Шумен ще бъде скоростен път, заяви Лиляна Павлова.

Що се отнася до скандала с археолозите Лиляна Павлова коментира, че се надява спъването на работата по пътищата да не е умишлено.

Това, което се случи, беше натрупване на факти, които ни притесниха, че има нещо.

Трасетата за тези магистрали са планирани още през 80-те години. На участъка Шумен – Белокопитово има правени проучвания 22 години. Агенция "Пътна инфраструктура" като възложител е направила всичко възможно, за да бъдат направени предварителни проучвания по време на идейния проект, при техническия проект имаме потвърждение, че можем да строим, започва строителството и изведнъж изниква нуждата от разкопки, коментира министърът и уточни, че това означава втори път да се плати за едно и също нещо. По думите й същата е ситуацията с Лот 1 на магистрала "Струма", както и на магистрала "Марица".

Не мисля, че може да се говори за политически саботаж. Моето притеснение е да не платим два пъти, заяви Лиляна Павлова.

Трябва да усвоим стотици милиони. Нормално е държавата да защити паметниците на културата, от друга страна виждаме как трябва да платим два пъти, подчерта регионалният министър.

Нямаме ясни критерии как се образува цената, която трябва да плаща МРРБ за археологическите разкопки - на места плащаме 40 000 лева за определен вид археология, на други места цената е около 370 000 лева. Не намеквам за източване на пари. Но трябва да сме внимателни и особено в условията на криза да не плащаме по два пъти, категорична е Лиляна Павлова.

 

 

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички