7 причини да посетите Литва още това лято


7 причини да посетите Литва още това лято
Снимка: iStock/Guliver

16071

Литва е по-малко позната дестинация за туризъм, но впечатлява с красива природа, богато историческо наследство и интересни странни забележителности. Въпреки че рядко е избирана от европейските туристи, страната е включена в класацията на Forbes "3 Top Travel Destinations for 2015". Вижте някои от другите причините да я посетите, посочени от Lonely Planet.

1. Столицата Вилнюс. Няма как да не оцените красотата и ярките цветове на Вилнюс. Градът е историческото ядро на Литва. Със своите барокови къщи, уютни криволичещи улички и църкви с цветни фасади, това място ще ви плени завинаги. Но това не е всичко, а само една от страните му. Ще намерите и оживени барове, скрити тераси и романтични ресторанти.

2. Да преброите кръстовете. Една от забележителностите на страната е Хълмът на кръстовете в Шяулияй. Този забележителен паметник е изкуствено създаден и представлява могила, която е буквално покрита с хиляди кръстове, оставяни от поклоници, посещавали мястото през годините. Кръстовете са най-различни – от масивни и красиво инкрустирани до такива, които са били закупени набързо от сувенирни магазини на път към хълма. Много от тях разказват своя собствена история, имат окачени снимки на своите собственици и лични послания, оставени на малки бележки по тях.

3. Гората Панериай (Paneriai forest). В миналото Литва е била притегателен център за развитието на еврейската култура. За съжаление Втората световна война променя това и по време на германската окупацията десетки хиляди евреи са били убити в покрайнините на Вилнюс, в гората Панериай, която се намира на 10 км от града. Днес на мястото има изграден малък музей и подвижни паметници, които разказват за тези тъмни времена от историята на страната.

4. За да се отдадете на малко дяволски приключения. Страната е била езическа до края на 14-ти век, дълго след като другите страни на континента приемат християнството. Ето защо и до ден днешен дяволите и други езически символи играят важна роля в народопсихологията и митологията на литовския народ. Не е изненада, че в град Каунас има музей на дяволите. В него може да видите стотици дяволски фигурки, кукли и статуетки, събирани през годините от литовския художник Антанас Змуиджинавичиус.

5. Замъкът в езерото. Най-популярната туристическа разходка, която предлага столицата на Литва, е еднодневно пътуване с влак до националния исторически парк Тракай. Той се намира на 30 км от Вилнюс и съчетава естествената красота на няколко свързани помежду си езера и кратък урок по литовска история. Най-интересната част от тази обиколка е посещението на островния замък Тракай (Trakai Island Castle), до който се стига по красив мост. За по-любопитните музеят в парка предлага изложба на различни експонати, средновековни оръжия, както и цялата история на замъка, който е бил седалище на литовската власт през 14 век.

6. Да усетите атмосферата на Студената война. В страната има множество разпръснати останки от времето, когато Литва е била част от Съветския съюз. Най-интересни и най-страшни от тях са руините на бивша съветска ядрена ракетна база, скрита сред горите и езерата на националния парк Жeмайтия (Žemaitija National Park). Но не изпадайте в паника, ракетите отдавна са излезли от експлоатация.

7. Да изядете поне един „Цепелин“. Пътуването ви до Литва няма да е пълноценно, ако не опитате местната кухня. Едно от популярните ястия тук носи името Цепелин (Cepelinai). Името му е в следствие на издължената му овална форма. Това са всъщност големи картофени кнедли, пълни с месо или извара, които се сервират със заквасена сметна и хрупкави кубчета бекон. Друг специалитет, който си заслужава да опитате, е студената супа от кайма, цвекло, краставици, копър и яйце.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички