9 причини да зарежете всичко и да отпътувате към Мадагаскар


9 причини да зарежете всичко и да отпътувате към Мадагаскар
Снимка:

7500

Мадагаскар е четвъртият по големина остров в света. Някои го наричат осмия континент заради уникалните му природни дадености и култура. На острова се срещат някои животински и растителни видове, които не може да видите в никоя друга част на света. Въпреки това не са много туристите, които го посещават и изследват неговите тайни.

Островът е разположен югоизточно от бреговете на Мозамбик (Африка) и е с площ от близо 590 кв. км. Ако решите да го посетите е добре да говорите френски, защото това е един от официалните езици там, заедно с малгашкия.

Подбрахме 9 причини, които ще ви накарат да се замислите сериозно дали да не опаковате багажа си и да отплавате или отлетите към това райско кътче, колкото се може по-скоро.

1. Невероятно разнообразие на природни обекти. Джунгли, сухи гори, пустини, дъждовни гори, високи върхове, плата, лагуни, блата – всички тях може да намерите събрани на едно място на остров Мадагаскар. Странно е, че размерите му не предполагат толкова богато био разнообразие, но то е факт. Струва си да видите всички тези спиращи дъха гледки.

2. За да видите баобаб. Островът е дом за повече от 15 хиляди растителни вида, като 80% от тях са уникални по своя произход и не се срещат никъде другаде в света. Един от интересните растителни видове е величественият баобаб. Той е изкуствено пренесен и засаден на острова, но това не ви перчи да са възхищавате на размерите и красотата му, ако посетите Мадагаскар някой ден. Островът е рай за любителите на орхидеи. Тук те могат да видят близо 860 различни вида, от които 650 са местни разновидности на цветето.

3. За да видите лемур.

Продължаваме в същия дух като следващата причина да посетите Мадагаскар е, за да се полюбувате на разнообразието на диви животни. Фауната по никакъв начин не отстъпва на разнообразната флора. Липсата на маймуни на острова създава идеална среда за развитието на големи популации лемури, които не се срещат никъде другаде в света. Общо са открити близо 103 вида от тези забавни и симпатични същества. Почти 60 от всичките 300 вида птици на острова също са уникални за тези географски ширини и няма да ги срещнете никъде другаде освен тук. Малко известен факт е, че Мадагаскар е дом на две трети от световната популация на хамелеони, както и на множество пеперуди, водни кончета, паяци и много други.

4. За да се насладите на нетрадиционния градски транспорт. Островът ви предлага интересни начини за придвижване. Най-често срещаните са канута и малки лодки, които се използват за преминаването през лагуни, блата, реки и други водни обекти. Въпреки че трябва да се подготвите за наистина бавно придвижване, местните успяват да го направят истински забавно и незабравимо преживяване.

5. Заради плажовете, разбира се. Зашеметяващата брегова линия, която обгражда целия остров, е осеяна с редки видове палми, които ви осигуряват прохладна сянка по време на най-слънчевите и горещи части от деня. Индийският океан предлага добри условия за плуване, гмуркане и дори каране на сърф, ако сте любител на по-екстремните спортове.

6. Трябва да посетите Мадагаскар, ако искате да видите истинско пиратско гробище. На остров Ил Сейнт-Мари (Ile Sainte-Marie), който се намира близо до източното крайбрежие на Мадагаскар, се намира единственото в света пиратско гробище. Никой не знае дали наистина там са погребани пирати, но си струва да усетите атмосферата на подобно място.

7. Червените Цинги на Антсиранана (The Red Тsingy of Antsiranana). Това са пясъчно-глинени образования, формирани от ерозията на река Иродо в продължение на милиони години. Намират се в северната част на острова.

8. За да видите откъде идва ванилията. Мадагаскарците се гордеят с факта, че снабдяват половината от целия свят с ванилия. Островът изнася близо 1000 тона от суровината на година и това е жизненоважен компонент от икономиката на страната.

9. Хората и местната култура. И не на последно място е местоното население. Близо 22 милиона души обитават Мадагаскар. Те са смесица от африканци, индийци и араби. Това етническо разнообразие е причина за интересните традиции, културни проявления и вкусна храна, която съчетава различни национални вкусове. Хората са топли и гостоприемни. Благодарение на своята уникална идентичност, етническите подгрупи на Мадагаскар се придържат към свой собствен набор от вярвания, практики и начин на живот, като все пак държат на няколко основни културни характеристики, които създават неповторимата мадагаскарска идентичност.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички