Остров Ява, който е по-красив от Бали (Галерия)


Остров Ява, който е по-красив от Бали (Галерия)
Снимка: iStock/Guliver

17653

Остров Бали се е превърнал в нещо като способ за увеличаване на престижа. Ако си богат, това е едно от местата, на които задължително трябва да се похвалиш, че си бил - имиджът го изисква. Според някои от хората, които са го посещавали обаче, привлекателността му е малко надценена. В Индонезия има по-красив или поне също толкова красив друг остров - Ява.

Ява е най-гъсто населеният остров в Индонезия, което не е учудващо, тъй като там се намира столицата Джакарта. Ако беше държава, Ява би бил деветата страна по брой на населението в света - там живеят над 132 млн. души. Освен това там е най-голямото струпване на вулкани на Земята - цели 22.

Ява има изключително богата флора и фауна. В началото на XX век почти целият остров е бил покрит с гъсти екваториални гори. Поради изсичането им за дърводобив или за стоеж на нови селища и пътища, около 70% вече са унищожени. Днес тропическите гори покриват по-малко от 21% от острова, а обитаващите ги редки растителни и животински видове са пред изчезване. Тук се срещат над 40 000 вида цветни растения, сред които огромен брой видове орхидеи, огромно разнообразие от птици, влечуги, земноводни, над 380 вида бозайници и др.

Островът дава възможност за опознаване на многостранната индонезийска култура. Ако някога отидете, задължително трябва да посетите храма Прамбанан - един от най-красивите и най-високите хиндуистки храмове в света, извисяващ се на цели 47 метра височина

Султанският дворец в Джогякарта също трябва да се види. Превърнат в място, на което посетителите могат да се запознаят с културата на Индонезия като театър на сенките и прочутите ява танци.

Комплексът Борободур пък е най-посещаваната забележителност в страната, част от световното наследство на ЮНЕСКО. Комплексът включва няколко платформи, разположени една върху друга, украсени с повече от 2500 релефни пана и 504 статуи на Буда. Главният купол, намиращ се на най-горната платформа, е заобиколен от 72 статуи на Буда. Бъдете тук по залез и гледката ще остане завинаги в съзнанието ви.

А засега се насладете на тези невероятни кадри от остров Ява.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички