Скритото съкровище на Мариета (СНИМКИ)


Скритото съкровище на Мариета (СНИМКИ)
Снимка: iStock/Guliver

4690

Мариета е името на група малки, необитаеми острови, които се намират на няколко мили от брега на Наярит, Мексико. Те са много известна туристическа дестинация, поради многообразието и пъстротата на подводните обитатели, чието ловуване е забранено от мексиканското правителство.

Островите се намират само на час път с лодка от Пуерто Валярта и се посещават ежедневно от стотици туристи. В началото на миналия век мексиканското правителство започнало да провежда военни опити там, поради факта, че там не живеел никой. Множеството силни експлозии от бомби помогнали да се образуват невероятни пещери и скални формации. В началото на 60-те години последвал силен международен отзвук срещу тази военна дейност, чийто инициатор бил Жак-Ив Кусто. Правителството на Мексико било принудено да прекрати военната активност на островите и да ги обяви за национален парк, където са забранени ловуването, риболова и човешката дейност.

На един от тези острови се намира едно уникално кътче, което хората биха подминали, ако не се чуваше шума от вълните, които миеха брега му. Разположен на няколко метра навътре на един от островите Мариета, Скритият плаж е от тези местенцата, за които бихте съжалявали, ако ги пропуснете.

Посетителите могат да достигнат до този приказен плаж посредством воден тунел, който го свързва с океана. Преимуществото е, че има достатъчно пространство над водата, което не налага необходимостта от екипировка или задържане на дишането. Когато са били публикувани първите снимки от това място, хората не са вярвали, че тази красота е реална.

Без съмнение островите Мариета са едно от мечтаните места на планетата за гмуркане. Всеки остров си има свои, индивидуални, характеристики, а разнообразието и красотата на подводния свят са неописуеми. Островите са дом на 103 вида риби, водни костенурки, октоподи и корали от общо 159 вида, които са регистрирани в целия залив.

Снимки: iStock.com

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички