Турският туризъм се готви за загуби в размер на 12 млрд. долара


Турският туризъм се готви за загуби в размер на 12 млрд. долара
Снимка:

4689

Очаква се тази година туристическият сектор в Турция да регистрира загуби от 12 млрд. долара. Това прогнозират представители на бранша, цитирани от в. Hurriyet.

Спадът на туристите, дължащ се най-вече на влошената обстановка на сигурността в страната, ще повлияе негативно и на други сектори сред които селското стопанство. Ще има и увеличение на безработицата.

Шефът на търговско-промишлената камара в Анталия Давут Четин каза, че броят на руските туристи през тази година почти е сведен до нула, но също и че ще има спад на туристите от Европа, особено от Германия, след поредицата от терористични атаки в Турция.

Вицепрезидентът на организацията и шеф на Асоциацията на хотелиерите по Средиземно море Юсуф Хаджисюлейман пък прогнозира загуба от 8 млрд. долара при отлив на 4 млн. руски туристи. Според Хюджисюлейман броят на туристите от Европа тази година ще бъде наполовина от този през миналата година. Също така ще има спад на иранските туристи от 45 000 през 2015 г. на 30 000.

По думите на Давут Четин много хотелиери тази година няма да отварят хотелите си и около 80 000-100 000 души ще загубят работата си само в Анталия.

Експерти вече коментираха, че усложнената обстановка в Турция може да доведе до ръст на почиващите у нас. Прогнозите варират от 7% до над 30% ръст само на руските туристи.

„Не мога да кажа, че тези 3 милиона ще дойдат всички в България, някои ще отидат в Испания, други в Тайланд, други на Бали, но сега има добри възможности, има интерес”, коментира преди време Виктор Архипов от Руския комитет за Черноморско икономическо сътрудничество.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички